REGERINGENS SAMEPOLITIK

Same Ätnam sågar regeringens arbetssätt

Same Ätnams ordförande Lars Nila Lasko ifrågasätter regeringens arbetssätt med sitt samepolitiska förslag.
Regeringen borde mycket tidigare ha involverat sametinget i arbetet med förslaget, menar Lasko.

Regeringen tänker alltså nu ta sitt färdiga samepolitiska förslag och diskutera det med sametinget innan man lägger fram det för beslut i riksdagen till våren.

Målet är enligt regeringen att vara överens med sametinget, men om man inte är det så kommer regeringen ändå lägga fram sitt förslag, och endast redovisa sametingets åsikter.

Enligt Lasko strider det här mot FN.s urfolksdeklaration som säger att en urfolkspolitik ska utformas i samarbete med urfolken och det ska råda konsensus eller enighet.

- Vad är det för typ av samråd när man lägger fram ett färdigt förslag? Detta skulle inte vara möjligt i Norge när men utformar sin samepolitik tillsammans, säger Lasko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: