Kyrkovalet

Kyrkovalet lockade få väljare

Frimodig kyrka, Miljöpartister i Svenska kyrkan och Sverigedemokraterna går starkt framåt i valet till kyrkomötet och fördubblar nästan sina resultat.

Frimodig kyrka ökar från sju till 13, Miljöpartiet från fyra till åtta och Sverigedemokraterna från fyra till sju mandat.

Jan-Anders Ekelund som är ordförande i Frimodig kyrka, säger till TT att han tycker att resultatet är fantastiskt. Han tror att framgången beror på deras tydlighet i en rad frågor, bland annat i frågorna om vigselrätten och partipolitiken.

- Vi vill att äktenskapet mellan man och kvinna ska bevaras och att vi inte tror på partipolitiseringen i kyrkan, säger han.

Socialdemokraterna får oförändrat 71 mandat och är fortfarande det största partiet. Vänstern behåller sina tre mandat.

De borgerliga partierna backar; Centern från 41 till 35, Folkpartiet från 15 till 13 och Moderaterna från 45 till 41.

Kristdemokraterna däremot ökar från 17 till 18 mandat.

Valdeltagandet var knappt 12 procent, vilket är ungefär som vid förra valet för fyra år sedan.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: