Partierna besvikna på regeringen

Sametingspartierna är besvikna över att varken Sametinget eller samebyarna har varit delaktiga i arbetet med att ta fram regeringens förslag till en ny samepolitik.

Samelandspartiets ordförande Ingrid Inga tycker processen för tankarna till gamla tiders lappfogdevälde. Hon mötte förslagen först i en rikstäckande dagstidning.

 - Först och främst tycker jag det är väldigt märkligt att regeringen lägger förslag via en dagstidning, utan att ha konsluterat Sametinget innan man lägger de här förslagen. Där måste man ge regeringen ett underkännande, att de inte ens har förtroende för det samiska parlamentet. Det är ett gammalt sätt att se på samer, en liten lappfogde-mentalitet som man fortfarande har, säger Ingrid Inga.

Vill inte fördöma i förtid
Anders Kråik Samernas partiordförande vill inte döma ut förslagen - men han hade, liksom de övriga partierna förväntat sig mer av regeringen.

 - Jag tror inte man ska förhasta sig och fördöma hela paketet. Även om det är väldigt, väldigt tunt. Det är ett litet steg det här. Och man tar inte ställning i ILO-169 konventionen, och man tar inte ställning på folkrättens grunder, så som vi i Sametinget har eftersträvat. Det finns också en splittring i Sametinget just i de här centrala rättighetsfrågorna.
Och Anders Kråik tror att regeringen inte kan gå längre. Och det speglas i att Sametinget inte är eniga, säger Anders Kråik.

Jakt- och fiskesamerna nöjda
Håkan Jonsson från jakt- och fiskesamerna är nöjd med att Sametinget kommer att få en rådgivande status i förhållande till regeringen.

 - Visst kan man gå mycket längre, men man har i varje fall markerat Sametingets status och det tycker jag är en bra början, säger Håkan Jonsson, vice styrelseordförande i sametinget.

Kjell Marainen och Anna-Maria Ahlén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: