Rounalakranierna

Kulturministern positiv till återbegravning

Det är upp till Ájttemuséet att avgöra om de tolv så kallade Rounalakranierna ska återbegravas eller inte. Det säger nu kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth till Sameradion.

Det var för drygt en vecka sedan som Historiska muséet beslutade att kranierna skulle flyttas från en lagerlokal i Tumba till Ájtte-muséet i Jokkmokk.

 - Det tycker jag är alldeles utmärkt för det är en fråga som diskuterats under lång tid. Ájtte är en utmärkt plats att deponera kranierna på, säger Lena Adelsohn-Liljeroth.

Rasbiologi
Kranierna grävdes upp i rasbiologins namn från Rounala kyrkogård 1915 och förvaras idag i en lagerlokal i Tumba, söder om Stockholm.

Sametinget har begärt att kranierna lämnas tillbaka för återbegravning, men Historiska muséet har sagt nej med hänvisning till det vetenskapliga värdet samt att kranierna ålder gör det omöjligt att bestämma etnicitet.

Flyttas till Ájtte
Nu har dock Historiska muséet beslutat att kranierna ska flyttas till Ájtte-muséet i Jokkmokk - när detta ska ske är ännu inte bestämt.

Lena Adelsohn-Liljeroth har idag inga invändningar mot att kranierna återbegravs.

- Det är en lång och sorglig historia kring hur kranierna hamnade på museum. Kan man verka för en återbegravning så är det bra, säger Adelsohn-Liljeroth.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: