Sametinget

"Bra med mer självbestämmande för Sametinget"

Oppositionsledaren Anders Kråik, partiet samerna, är förbluffad över nya sametingsstyrelsens inställning till regeringens förslag att Sametinget ska få större makt att bestämma över hur rovdjurs och främjandeanslag till rennäringen ska fördelas.
– Jag är rädd att den nya styrelsen har dåligt grepp om näringsfrågor. I alla fall verkar det så utifrån det uttalandet, säger Ander Kråik.

 – Jag är förvånad över de grunder som Sara Larsson stödjer det på när hon ser det så negativt. Tvärtom så är det ju väldigt positivt, säger Anders Kråik,

Fritt att fördela
Regeringen beviljar idag 55 miljoner till främjandet av rennäringen. Pengarna används exempelvis till prisstöd vid försäljning av ren och katastrofskadeersättning. Samtidigt får Sametinget årligen 59 miljoner av regeringen för rovdjursersättning till samebyar. Nu vill regeringen att Sametinget ska få en klumpsumma att fördela hur man vill. Och Sara Larsson är negativ till det.

 - Man är väldigt smart när man gör så här. För då är det Sametinget, de samiska politikerna, handläggarna och tjänstemännen på sametinget som kommer få skulden för att regeringen inte tar ansvar och betalar för de rovdjur man vill ha.

 – Jag är rädd att den nya styrelsen har dåligt grepp om näringsfrågor. I alla fall verkar det så utifrån det uttalandet, säger Ander Kråik.

Tvungna att lämna tillbaka pengar
Anders Kråik har varit näringsansvarig i Sametinget vid förra mandatperioden. Kråik säger att man för tre år sedan, var tvungna att skicka tillbaka rovdjurspengar till regeringen. Och samma sak har hänt med katastrofskadeersättningarna. Regeringens förslag att Sametinget får besluta om pengafördelningen är därför ett steg i rätt riktning menar Anders Kråik.

 - Självbestämmande har Sametinget jobbat för länge. Det här är ännu ett steg, säger Anders Kråik.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: