Termonoden installeras på skolgården i Karesuando. Foto: Inger Höjer Aspemyr, Statens Konstråd.
KONSTVERK

Ljuskonst på sameskolor utvecklar språket

Två speciella konstverk har invigts på skolgårdarna vid samekolorna i Kiruna och Karesuando. Konstverken är gjorda av Markus Lantto och kan liknas vid jättelika golfbollar i rostfritt stål med ett åttiotal infällda lampor. Lantto hoppas bland annat att konstverken ska bidra till en utveckling av språket.  

De två konstverken är stora kupoler som ser ut att sticka upp ur jorden och som har 80-talet infällda LED-lampor. Lamporna skiftar färg beroende på vilken temperatur det är utomhus.

Mellan de traditionella färgerna rött, blått, gult och grönt skiftar klotet i ett antal olika mellannyanser. Markus Lantto ser det som ett sätt att inspirera till språkutveckling.

 – Jag vill ju att samiskan ska utvecklas och naturligtvis alla andra språk också, och det här är ett bra sätt genom att namnge nya färger.

Konstverken är identiska och ligger på skolgårdarna vid sameskolan i Karesuando och Kiruna. 18 mil skiljer dem åt men Markus Lantto tänker sig att de kan fungera som noder eller koordinater i världen, som binder de två skolorna samman.

Markus Lantto fick uppdraget att tillverka konstverken till sameskolorna av statens konstråd. Projektledare är Jörgen Nilsson på Statens Konstråd och det var också han som kom på namnet Termonoder. Totalt 380 000 kronor har de två konstverken kostat.

När Sameradion skulle fotografera konstverken så hade det dock snöat och konstverken syntes knappt. Tanken är att konstverken ska lysa under vinterhalvåret men man kan ju stilla undra hur bra de kommer att synas under metertjock snö? Men projektledaren Jörgen Nilsson är inte oroad.

 -- Barnen kommer nog att gräva fram dem ganska fort tror jag, för de var väldigt intresserade under invigningen, lamporna kommer dessutom att smälta en del av snön och även lysa igenom snötäcket,  säger Jörgen Nilsson.

Markus Lantto är född 1973 i Masugnsbyn. Han är bosatt och verksam i Östersund och Trondheim.

Per-Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".