1 av 3
Jordbruksminister Eskil Erlandsson skriver under renbeteskonventionen. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
2 av 3
Tomas Unga, Vittangi (t.v) och Lars Tomas Labba, Saarivuoma utanför norska ambassaden. Foto: SR Sámi Radio.
3 av 3
Eskil Erlandsson och Lars Peder Brekk. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
RENBETESKONVENTIONEN

Konventionen undertecknades - renskötare protesterade

Idag undertecknades den norsk-svenska renbeteskonventionen.
Den svenska jordbruksministern och den norska lantbruksministern satte sina namn under konventionen.
På plats fanns också två renskötare för att överlämna en protest mot konventionen.

Vid en högtidlig ceremoni på norska ambassaden skrev de båda ministrarna, Eskil Erlandsson och Lars Peder Brekk, under konventionen.

Strax innan hade renskötarna Lars Tomas Labba, Saarivuoma och Tomas Unga, Vittangi, som hastigast fått träffa Erlandsson. De vädjade till ministern att inte skriva på.

- Tänk efter innan du skriver på. Du som är bondpojke vet hur viktiga markerna är. Tänk själv om någon stal hälften av dina ängar, sa Lars Tomas Labba till ministern.Hård kritik
Den svensk-norska renbeteskonventionen ska bland annat reglera när och var samebyarna i Sverige får beta sina renar på norsk sida och vice versa.

Men konventionsförslaget har mött hård kritik från flera samebyar ända sedan innehållet började läcka ut för ett år sedan.

Samebyarna Saarivuoma, Talma, Vittangi och Muonio i norra Norrbotten anser att förslagen kraftigt inskränker deras möjligheter till renbete.

"Som en tsunami"
Både Saarivuoma och Talma har förlorat stora arealer renbete på norsk sida som de hade hoppats få tillgång till och Vittangi och Muonio tappar betesmark på svensk sida åt norsk renskötsel.

- Det är som att vänta på en tsunami som ska svepa bort vår sameby. Vi kommer att förintas om det här går igenom, säger Tomas Unga, Vittangi sameby.

De fyra samebyarna har nu vänt sig till regeringsrätten för att riva upp konventionsförslaget. Enligt Eskil Erlandsson finns inte längre något utrymme att vänta.

- Vi har förhandlat under lång tid så för att kunna fortsätta processen så måste vi underteckna, säger Erlandsson.

Vad händer om ni får bakläxa?
- Då äger avtalet ingen giltighet, säger Erlandsson.

Regeringsrätten har ännu inte meddelat om de prövar frågan - oavsett deras beslut skickas nu konventionsförslaget ut på remiss.

Slutligt beslut om att godkänna konventionen tar riksdagen i Sverige och stortinget i Norge.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".