RENBETESKONVENTIONEN

Befarar att renskötseln måste avvecklas

Hjerttinds renbetesdistrikt på norsk sida förlorar vinterbete i Altevann i och med den nya renbeteskonventionen. Nu befarar distriktets ordförande Per Mathis Oskal att det kan leda till att renskötseln måste avvecklas.

Konflikten vid Altevann på norska sidan, mellan Hjerttind renbetesdistrikt och Saarivuoma sameby, är en av de mest uppmärksammade vad gäller det gränsöverskridande renbetet.

Saarivuoma är missnöjd med nya konventionen eftersom de endast får tillbaka delar av de marker som de förlorat genom dom tidigare renbetesavtalen.

Hjerttind i sin tur förlorar nu marker som de haft sen den förra konventionen 1972. Hjerttinds ordförande Per-Mathis Oskal befarar att hela deras renskötsel är hotad.

 – Det förslag som ligger tar ju ifrån oss, så att säga allt vinterbete i Altevann.

Oskal säger att de försökt lägga fram sin syn under förhandlingarna om konventionen men det har inte varit så enkelt.

 – När förhandlingarna pågått så har det delvis varit hemliga förhandlingar och vi har fått refererat resultaten efter att förhandlingarna varit slutförda.

Men ni kommer ju att få ju vinterbetesmark i Pajalaområdet i Sverige är inte det tillräckligt?
 
– Nej, för vi vet ju att det är tre eller fyra åretrunt samebyar som använder området i Pajala, det betyder ju att området inte kan användas till vinterbete.

Oskal menar att Hjerttinds renbetesdistrikt försatts i en mycket allvarlig situation och det kan gå så långt som att man måste avveckla renskötseln.

 -- Det kan det i värsta fall betyda.

Vad ska ni göra nu?
 
– Ja, säg det, vi står utan vinterbete och distriktet är satt i en svår situation av staten som har varit med och förhandlat fram det, säger Per Mathis Oskal i en intervju med NRK.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".