1 av 2
Sydsamisk stolpbod och bågstångskåta. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio
2 av 2
Emeli Elfving. Foto: Anna-Maria Ahlén, SR Sámi Radio.
ÖSTERSUND

Sydsamisk historia dokumenteras

Hur har sydsamerna använt naturen genom århundradena fram till idag och vilka fornlämningar finns inom samebyarnas område? Det är frågor som dokumentationsprojektet "Saemieh Saepmesne - I det samiska rummet" arbetar med. I går och i dag pågår ett seminarium om samisk samtidsdokumentation.

Projektet är ett samarbete mellan Saemien Sijte i Snåsa, Gaaltije i Östersund och Västerbottens museum i Umeå. Projektledaren Ulf-Stefan Winka menar att det finns ett behov och en efterfrågan av att dokumentera sydsamisk historia och hur sydsamerna har använt sitt område. Bland annat med anledning av planerade vindkraftsparker och gruvbrytning.

– Många samebyar känner sig trängda och vill kunna dokumentera sin historia och visa att samerna har funnits i det här området. Det blir en dokumentation av båda nutid och forntid kan man säga, säger Winka

I projektet letar arkeologer fornlämningar tillsammans med de sydsamiska samebyarna och forskare letar dokument om samisk närvaro i arkiven.

En annan fråga som togs upp på seminariet i Östersund under onsdagen gäller det material som muséerna samlar in om nutiden. Ájtte driver ett projekt där de låter ungdomarna själva dokumentera sina liv. Projektet är ett samarbete mellan Sverige, Norge och Finland.

Emelie Elfving är nyutexaminerad museolog och arbetar på Ájtte med de ungdomar som går samiska programmet på gymnasiet i Jokkmokk och som gör dokumentationen som sitt projektarbete.

– Det är ett utmärkt tillfälle att ge ungdomar möjlighet att komma tilltals på deras egna villkor. Mycket av det samiska har ju varit dokumenterat utifrån ett icke-samiskt perspektiv, så det här blir i dubbel bemärkelse ett väldigt bra projekt.

Emeli Elfving berättar att ungdomarna är mycket inspirerade och vill verkligen göra ett bra arbete. Och hon har lyft fram några olika presentationsmöjligheter.

– De kan skriva skönlitterärt eller göra ett jojkprojekt om dom vill, de får använda sig av foto och film eller så kan de göra en serietidning om det tilltalar dom.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".