Järv i djurpark. Foto: Claus Gertsen / SCANPIX
ROVDJURSMÖTE

Nya krav på rovdjursminskning

Rovdjuren måste minska i antal. Detta krav framfördes återigen när samebyar, politiker och tjänstemän träffades på ett stormöte i Vilhelmina.

Sametinget har under veckan bjudit in tingspolitiker och samebyar till stormöte om rovdjur i Vilhelmina.

Man har bland annat diskuterat regeringens nya rovdjursproposition.

Margret Fjällström, Vilhelmina norra sameby, menar att det hos rennäringen inte finns så många andra funderingar än att få bort rovdjuren.

- Samebyarna går på knä. Vi måste få toleransnivåer i samebyarna och rovdjuren måste ner i antal för att vi ska kunna överleva, säger Margret Fjällström.

Finns det inget annat sätt?
- Nej, i dagsläget finns det tyvärr inte det. Många byar idag är så fruktansvärt nära en kollaps i sina renhjordar. Rovdjuren håller helt enkelt på att äta upp renskötseln, säger Margret Fjällström.

Ruona Burman, tjänsteman och kansliråd på miljödapartementet har på mötet berättat om regeringens nya rovdjursproposition.

- Jag hoppas det kan leda till att samerna och rennäringen får en insikt i att de förslag som läggs i propositionen kommer att medföra ett lägre rovdjurstryck och att det på sikt kan bli förbättringar för rennäringen, säger Burman.

Men hur har det mottagits?
- En viss skepsis tror jag. Man tror inte att det kan leda till förändringar så fort.

Sture Åhrén, renskötare i Oredahke i norra Jämtland ger inte mycket för rovdjursmötet och regeringspropositionen.

- Det ger mig ingenting. Det ger mig bara huvudvärk egentligen, när jag hör hur myndigheterna pratar i Sverige, för i Sverige har man inte en ambition att få ner rovdjursstammarna, säger Sture Åhrén.

Men vad vill du att man ska göra?
- Ja men det är ju jävlar att få en avskjutning som är värd namnet. Det är ju att avskjutningen ska vara efter proportion till vad det finns för rovdjur, säger Åhrén.

Men finns det inget annat sätt som man kan skydda renarna?

- Nä, de säger att vi ska vara mer ute och bevaka. Men vi kan inte vara ute och bevaka mer än vad vi gör."

Förflyttning av rovdjuren då?
- Äsch! Det är som en liten lekpark de håller på med från regeringens och naturvårdsverkets sida.

David Rydenfalk, SR Sámi Radio
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".