Saarivuoma demonstrar på norsk sida. (Arkiv). Foto: Klemet Anders Sara, NRK.
RENBETE

Får tillbaka rengärden

Samtidigt som renbeteskonventionen undertecknats så får Saarivuoma sameby tillbaka dom rengärden som norska myndigheter ansåg vara olovliga och som revs under åren 2006 och 2007.

Saarivuomas ordförande Per Anders Nutti är nöjd och menar att det här visar att samebyn har rättigheter till området.

Men på rendriftsförvaltningen i Troms säger man att återlämnandet inte har nåt med rättigheter att göra. Enligt rendriftsagronomen Sveinung Rundberg så har gärdena bara beslagtagits och tanlen har hela tiden varit att återlämna dem, vilket samebyn har fått veta för länge sen.

Att återlämnandet skedde samma dag som konventionen undertecknades är en tillfällighet, menar Rundberg.

I dagarna kommer även besked om Sarivuoma får behålla de renvaktarstugor som Bardu kommun menar är olovligt uppförda i Altevannsområdet. Om kommunen vidhåller att de är olovliga så kan samebyn åläggas att ta bort dem innan 1 december. (NRK Sámi Radio)

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".