JOHKAMOHKKI

Fler väljer samernas

Allt fler söker sig till samernas utbildningscentrum i Jokkmokk. Under de senaste åren har skolan märkt av en kraftig ökning av elevantalet. "Det finns ett bra intresse för skolans linjer", säger rektorn Henrik Micael Kuhmunen.

Det här året, 2009-2010 har 119 stycken elever sökt till Samernas Utbildningscentrum. Det är en ökning på 18 procent under de senaste två åren.

En av de linjer som ökar är mest är rennäringslinjen som funnits i samma utformning sedan 1999. Henrik Micael Kuhmunen berättar att första året hade många elever möjlighet att få bidrag via det som kallades kunskapslyftet och sedan via rekryteringsbidraget.

Men rekryteringsbidraget togs bort för ett antal år sedan och då minskade elevantalet.

 – Men nu har det tagit sig igen och man går på utbildning trots att man inte får bidrag, Henrik Micael Kuhmunen.

Keira Pavval från Jokkmokk som är elev rennäringslinjen säger att han endast tar ut bidragsdelen från Centrala studiestödsnämnden därför att den här utbildningen ger honom möjligheter att kombinera studier med andra arbeten.

 – Man lär sig mycket så att man kan utvecklas som människa och företagare.

Eva Bromé som kommer från Funäsdalen har också valt att endast nyttja bidragsdelen från CSN och kombinera studierna med arbete.

 – Jag känner att det kan vara nyttigt för framtiden, jag vill bli mer delaktig i renskötseln och kunna ha mer kunskap i ryggen. Det är ju inte bara ekonomi och småföretagande, det är ju även ekologin och det är ju en helhet i utbildningen som jag söker.

John Kuoljok
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".