1 av 2
Sáminuorra satte i fredags upp dessa plakat inne på Skansen där det tydligt framgår att varg, järv, lo och björn tar många renar. Foto: A-M Ahén.
2 av 2
Saminurra vill att folk ska förstå hur rennäringen drabbas av den svenska rovdjurspolitiken. Foto: A-M Ahlén.
Stockholm

Sáminuorra kritiserar Skansen

Sáminuorra visade i fredags eftermiddag sitt missnöjde med den svenska rovdjurspolitiken. De anser att det finns för mycket rovdjur. De träffade två representanter för Skansen där de la fram sin kritik emot Skansens presentation av rovdjuren och de satte upp alternativa presentationer av varg, järv, lo och björn inne på Skansen. 

– Vi gör den här demonstrationen för att visa vårt stöd för SSR och samebyarnas krav om att ta bort ytterligare 2008 rovdjur, säger Sáminuorra talesperson Saila-Marie Persson från Jiingevaerie sameby.

Vill öppna folks ögon
Sáminuorra menar att sådana här manifestationer kan bidra till att ändra folks uppfattning och rovdjuren och rennäringen.
– Jag hoppas att folk ska få upp ögonen för att det finns människor bakom renarna, som lider av det här, säger Saila-Marie Persson.

Varför är ni här just på Skansen?
– Skansen har bristfällig information om rovdjuren. Det nämns inte tydligt att rovdjuren livnär sig på renar och i den stora omfattningen som de faktiskt gör det. Skansen borde vara ett bra föredöme för alla andra djurparker i Sverige och visa en riktig bild mot sina besökare som kommer hit. De bidrar ju till människors uppfattning om rovdjur, säger Saila-Marie Persson.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".