Saila-Marie Persson sätter upp ett komplement till Skansens presentation av vargen. Foto: A-M Ahlen
Stockholm

Sáminuorra vill ändra folks uppfattning om rovdjur

I fredags protesterade Sáminuorra mot den svenska rovdjurspolitiken genom en manifestation på Skansen i Stockholm, för att visa sitt stöd för Svenska Samernas Riksförbunds och Samebyarnas krav på att minska rovdjursantalet i Sverige. Sáminuorra satte bland annat upp egna skyltar på Skansen om hur varg, järv, björn och lo hindrar rennäringen att utvecklas.

– Nu har vi hängt upp våra planscher vid rovdjuren där vi har kompletterat informationen. Jag hoppas att det är många som kommer att läsa det här, att det väcker tankar hos folk, säger Saila Marie Persson som är renskötare i Jingivare sameby och som ledde Sáminuorra manifestationen i fredags.
Den började med att Sáminuorra uppvaktade Skansens ledning.
– Vi är här på Skansen för vi vill även rikta kritik mot Skansen, vi tycker att det är en brist att de i sina presentationer av rovdjuren inte tagit med att rovdjuren faktiskt äger renar. De nämna bara att järven gör det, lite kort, men den gör det i så stor omfattning, så vi tycker att de borde ändra det.

Många åsikter om rovdjuren
Tomas Frisk, är chef för zoologiska avdelningen på Skansen, berättar att de ska ta och gå igenom informationen om rovdjuren.
– Vi får titta på det här och se vad vi har för information och vad dom tycker att vi ska ha. Det är många som har synpunkter på rovdjursfrågan och vill att vi ska förändra den. Vi får göra en sammanvägning. Vi vill ju ha en allsidig information, självklart, säger Tomas Frisk, som lovar att han ska ge besked innan oktobers utgång.

Vargälskare
Och vid varghängden finns en Skansen besökare som är oförstående inför Sáminuorra manifestation.
– Ja jag bara tycker om vargar! Alla hundar kommer ju från vargen. Och vargen är väldigt intelligent. Mer intelligent än renarna, säger besökaren som vill vara anonym.

Har du någon förståelse för manifestationen? Som det är nu, är det ju ungefär lika många renar som går till slakt som rovdjuren tar.
Vargen tar ju får också och hundvalpar. Nej, alla måste leva. Jag gillar inte att de utrotar vargen. Det är vad jag tycker, jag tycker om vargen. Jag förstår att det är deras försörjning, men går det inte att inhägna renarna?

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".