Öronmärk pengarna till Sáme Duodji

Sáme Duodji eller Sameslödsstiftelsen - som får delar av sitt verksamhetsbidrag från Sametingets kulturråd - har i en skrivelse till Sametingets styrelse bland annat begär att de två miljoner som årligen kommer från Kulturdepartementet skall tillfalla Sáme Duodji.

– Om man känner till historien så vet man var i från pengarna kommer, år 1992 beslutade Riksdagen att man skulle destinera två miljoner kronor till den samiska slöjden. Man gav också uppdrag åt SSR och Same Ätnam att bilda en stiftelse och på så vis hade man tryggat finansieringen, säger Sáme Duodjis VD Anneli Päiviö.
– Nu känner få till historien och därför går de här pengarna till Sametingets kulturråd och där gör Kulturrådet vad de vill med pengarna. I bland får vi full pott två miljoner kronor och i bland blir det mindre, säger VD Anneli Päiviö.

Kulturrådet fördelar medlen, vilket intresse har de visat för sameslöjden?
– Ingenting egentligen, vi har ju skickat in ett flertal skrivelser till sametingets styrelse och vi har ännu inte sett att det har vidtagits några åtgärder, dels att kontakta oss och dels att komma tillrätta med problematiken. För fem år sedan var kulturrådet och hälsade på oss, och det är enda gången som vi har haft kontakt med Sametinget där dom visat någon slags intresse för vad vi sysslar med, säger Anneli Päiviö.

Slöjden hett debattämne i valet
Före sametingsvalet debatterades det mycket om sameslöjdens framtid och en flitig deltagare var den nya styrelseordföranden i Sametinget Sara Larsson och frågan är nu vad hon kommer att göra för att stärka sameslöjden.
– Jag känner till skrivelsen och vi hade upp den i den tidigare styrelsen, målet är ju att Sametinget ska ta över ansvaret för sameslöjdkonsulenterna genom nämnden för hemslöjdsfrågor. Och får vi det ansvaret, då tror jag också att man kan få ett tydligare grepp kring hela slöjdpolitiken, säger Sara Larsson.

Kan du lova att de pengar som kommer från kulturdepartementet och som är riktad till sameslöjden hamnar hos Sáme Duodje - sameslöjdstiftelsen?
Det kan jag personligen givetvis inte lova, jag kan lova att vi ska ta itu med slöjdpolitiken så att vi som politiker vet att dom här pengarna går dit dom ska, och för mig finns det i dagsläget inget annat alternativ än sameslöjdsstiftelsen, säger Sara Larsson 

John Kuoljok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista