1 av 3
Mikkel Eira var en av sju som hungerstrejkade efter att norska regeringen sagt nej till att stoppa utbyggnaden av Alta älven 1979. Foto: NRK Sáme Radio.
2 av 3
Mikkel Eira. Foto: NRK Sámi Radio.
3 av 3
Den 8 oktober 1979 inleddes hungerstrejken utanför norska Stortinget. Foto: Scanpix.
Masi

Sameaktivisten Mikkel Eira är död

Mikkel Eira från Masi, dog i förgår natt, 64 år gammel, efter en längre tids sjukdom. Eira var en central person under Alta aktionen på slutet av 1970- och början av 1980 talet. Bland annat ledde han hungerstrejken utanför stortinget i Oslo.

Sametingets president Egil Olli sägar att han Mikkel Eira betytt mycket för det samiska samhället.
– På Sametinget och det samiske folk vägnar tackar Mikkel Eira för hans insats for den samiska saken. Det Eira och andra sameaktivister gjorde i en brytningstid för samiska interessen, har haft en avgörande betydelse for utvecklingen av det samiska samhället, säger Egil Olli.

Rapporterar NRK Sami Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".