Samerans väl är emot utbyggnad av älvarna. Här bygger vattenrallare Harsprånets kraftstation 1948. Foto: Scanpix.
Riksdagen

Motion om utbyggnad av vattenkraft dras tillbaka

Centerpartiets riksdagsman Stefan Tornberg från Norrbotten, återkallar sin motion om utbyggnad av vattenkraft i nationalälvarnas biflöden. Anledningen till tillbakadragandet av motionen är att Tornberg tagit intryck av reaktionerna på motionen och han anser att motionen kan leda till en politisk diskussion, som bär åt helt fel håll än han avsett. Bland dem som kritiserar motionen finns partiet Samernas Väl i Jokkmokk.

Stefan Tornberg framhåller samtidigt att dagens fredning av alla biflöden till nationalälverna är alltför rigid.
Per-Gunnar Harnesk från Samernas Väl menar däremot att det är nödvändigt alla biflödena är fredade.
– Vi säger nej till det här, på grund av dom konsekvenser som det här kommer att medföra, det är ju att man ska gå in i dom här orörda områdena i dom mindre vattendragen och börja exploatera, och dom är ju känsliga dom här områdena både för floran och faunan och allt som i dagens läge kallas för den biologiska mångfalden, säger Per-Gunnar Harnesk.
– Ttittar man på det ur i ett näringsperspektiv mot renskötseln, så blir det att man kommer torrlägga fallsträckor i de här områdena. Försvinner vattnet som är en viktig faktor för mycket av växtligheten då kommer man ju också att plocka bort speciella växter som renen betar i den här typen av områden. Sen kommer ju också dom torrlagda fall och forssträckorna medföra onaturliga hinder som inte varit normalt i det naturliga flödet, säger Per-Gunnar Harnesk.

Jokkmokks kommun har ju elva kraftverk har det spelat någon roll i eran bedömning, när ni tar ett sådant här ställningstagande?
– Vi tycker ju att vi redan i dag bidrar med mycket till folkhushållningen vad som gäller elkraftproduktionen, man kan ju också konstatera att det går att effektivisera dom befintliga stora vattenkraft anläggningarna, mycket mer än det som är i dag. Sen är det ju så att vi har en grej till som kommer in i det här, och det är ju vindkraftproduktionen som Svenska staten är intresserad av att man ska kunna producera, så kallad grön el, säger Per-Gunnar Harnesk.

Hur tolkar du utspelet om minikraftverk?
– Jag tror att det är mer en jakt på pengar än ett verkligt behov att vi behöver mer elström, säger Per-Gunnar Harnesk.

John Kuoljok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".