I Västerbotten börjar vaccinationen denna vecka. Först i Stockholm att få influensavaccinet var gravida Elin Frendberg. Foto: Fredrik Persson/SCANPIX.

Vaccinationen mot svininfluensan startar

Vaccinationen mot den nya influensan även kallad svininfluensan har börjat. I Västerbotten startar man vaccinatione denne vecka och i Norbotten och Jämtlands börjar man med vaccainationen i nästa vecka. Vårdpersonal och riskgrupper prioriteras först. Anja Storelv har ett barn i riskgruppen och hela hennes familjen ska vaccineras.

– Det har vi tänkt att göra. Vi ligger i riskgruppen för dom som bli inkallade till Sunderby sjukhus, för att få vaccinet. Det är helt klart att hon ska vaccineras.

Har du tänkt vaccinera hela familjen?
– Med hänsyn till den minsta i familjen så kommer vi att vaccinera oss.
Information om vaccinationen finns på de respektive länens hemsidor. I Västerbottens län börjar man med vaccinationen denna vecka, i Norrbotten och Jämtland börjar man nästa vecka. Vårdpersonal och riskgrupper kommer att vaccineras först. Därefter räknar man med att vaccinationerna startar för övrig befolkning, troligen från första veckan i december. Folk får själva ta kontakt med häls- och sjukvården för vaccination.

Dåligt med information
Anja Storelv tycker att informationen har brister, särskilt med tanke på att hon har ett barn i en riskgrupp.
– Än så länge är det lite information. Jag har varit i kontakt med sjukhuset så att jag vet att hon ligger på listan för de som ska få förtur på vaccinet. Annars har jag fått information genom tidningar.

Jonni Skoglund
Jonni.Skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".