Sametinget satsar på statistik om de samiska näringarna, berättar Rickard Doj. Foto: A-M Ahlén.
Sametinget

Massmedia brister i bevakningen av samiska näringar

Ofta möter läsare av bloggsidor det felaktiga påståendet att "samer lever på bidrag". Det kan beror på att det finns brister i massmedias rapportering om de samiska näringarna - där saknas ofta statistik, analys och perspektiv.

Det menar Rickard Doj som är projektledare för Statistik om samiskt näringsliv på Sametingets. Han har studerat de bilder som ges av de samiska näringar i massmedia.

Endast rennäringen syns
– För det första handlar det väldigt mycket om rennäring. De andra näringarna syns inte. Och den bilden som är om rennäringen det är att den är väldigt konfliktrelaterad, det är mycket om att det kostar väldigt mycket pengar, säger Rickard Doj.
– Och det jag framför allt saknar är granskande reportage där man för in mer fakta och mer statistik, så att man får ett sammanhang över tiden. För det syns ingen stans om hur utvecklingen är inom rennäringen eller på rovdjurssidan, säger Rickard Doj.

Sametinget prioriterar statistik
Orsaken till detta tror Rickard Doj är att det finna för lite statistik om de samiska näringarna. Därför håller Sametinget på med att bygga upp en databas med statistik om detta. Rickard Doj leder projektet.
– Ja det handlar om att bygga upp statistik runt de samiska näringarna, för det är något som saknas i dagsläget. Och det är prioriterat från Sametinget sida då, att få fram fakta och underlag om hur det samiska näringslivet ser ut. När projektet är över så ska det fortsätta att finnas en funktion inom Sametinget som ansvarar för att det kommer årlig statistik, säger Rickard Doj.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".