Urfolksföretag ska få draghjälp

I Mexico är på väg att bli det första land i Latinamerika som får en handelskammare för urfolken. Dess uppgift blir att befrämja och representera de över en miljon små urfolksföretag som finns i de mexikanska urfolksområdena.

Det här ses som ett viktigt arbete för att minska fattigdomen bland landets urfolk i området. Och det handlar om alla sorters företag som jobbar inom vitt skilda näringar som ekoturism till gruvföretag.

Idag finns det redan urfolkshandelskammare i New Mexico USA, Kanada och Nya Zeeland. Genom dessa handelkammare blir urfolket synlig som affärspartner och med i den ekonomiska utvecklingen. Om de inte är med fortsätter de rika att utvecklas och de fattiga glöms bort, menar en av initiativtagarna.

Om inveseterarna till urfolkshandelskammaren får som de vill startar den i maj 2010. Rapporterar Tierramérica/IPS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".