Lars Anders Baer är med utrikesminister Carl Bildt i Murmansk.
Murmansk

Baer hoppas att samefrågorna stärks i Barentsrådet

Igår tog Sverige och utrikesministern Carl Bildt över ordförandeklubban i Barentsrådet. Han är idag på besök i nordryska staden Murmansk. Med på mötet är också Lars-Anders Baer.

Utrikesminister Carl Bildt menar att nordfrågorna håller på att få en större betydelse och att det är viktigt att utveckla det internationella samarbetet i Barentsområdet.

Ekonomi och ekologi
– Om det förr var de säkerhetspolitiska frågeställningarna som dominerade i det där området, så är det nu dom ekonomiska och dom ekologiska frågeställningarna som dominerar. Och det har inneburit att Arktiska rådet aktiverats rätt kraftigt under senare år, som också omfattar Kanada och USA, som omfattar området i dess helhet. Och sedan har vi Barentsrådet som är vår del av detta området, säger Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Synliggöra det samiska
Sametingsledamoten Lars-Anders Baer är också med i Murmansk som en ledamot i svenska delegationen. Han tror att Barentsrådets möte i Murmansk kan synliggöra samerna i området och att samiska frågor får en starkare plats i barentsrådet.
Han hoppas också det här ska ge en skjuts åt samerna på rysk sida så de också kan få ett eget sameting.

Lena Callne, SR Norrbotten
Per-Nils Idivuoma, SR Sameradion
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".