Rektor Steinar Pedersen vid Samiska högskolan i Kautokeino. Foto: Jenna Rasmus NRK
Sápmi

Samiskt universitet för hela Sápmi planeras

Det finns förberedande planer på att bilda ett Samiskt nätverksuniversitet med förgreningar i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Och med Samiska högskola i Kautokein i centrum. Det skulle stärka de samsiska språken.

Samiskt parlamentariskt råd har i veckan träffat Nordiska ministerrådet för att få klarlagt vilken roll Nordiska ministerrådet skulle kunna ha vid utredningen av detta nya universitet.
Steinar Pedersen, rektor vid Samiska högskolan i Kautokeino var med som sakkunnig på mötet.

Samiska undervisning viktig
– Det man tänker sig är ett nätverksuniversitet som har avdelningar i de olika länderna. Och dessa avdelningar arbetar med sina specialiteer. Centret i ett sådant nätverksuniversitet är Samiska högskolan i Kautokeino, säger Pedersen.
– Inom detta universitet ska man lägga en särskild vikt vid användiningen av de olika samiska språket och vid utlärninga av de samiska språken, för det är många samer som har mist sitt första språk, Steinar Pedersen.

Positivt möte
Steinar Pedersen berättar att Nordiska ministerrådet var positiva till iden. Och han ser fram emot fortsatta arbetet med skapandet av ett samiskt nätverksuniversitet.
– Vi uppfattade mötet som mycket positivt. Och från Samisk högskola så hoppas vi att det här blir ett tema på nästa samrådsmöte mellan sameministrarna och sametingspresidenterna i januari 2010, säger Steinar Pedersen.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".