1 av 7
Ander Sunna gestaltar i konflikter, sån som är för viktigt för att låta det försvinna. Foto: A-M Ahlén.
2 av 7
När rennäringens marker minskar kan det samiska ta över symboler och föremål ur det svenska samhället och göra om dem. Foto: A-M Ahlén.
3 av 7
När man ser en vägkon i trafiken kan det bli en påminnelse om denna installation av Anders Sunna. Foto: A-M Ahlen.
4 av 7
Detalj ur målning.
5 av 7
Detalj ur målning.
6 av 7
I sitt konstnärssakap undersöker han relationen mellan det samiska och det svenska samhället, bland annat utifrån hans familjs erfarenheter. Foto: A-M Ahlén.
7 av 7
Anders Sunna. Foto: A-M Ahlén.

Naturfolk och stadsmänniskor

Bilderna är starka politiska uttryck av förtrycket mot samerna. Anders Sunna är en ung konstnär från Kieksiäisvaara utanför Pajala. Han har just avslutat sin utbildning på Konstfack i Stockholm.

I sin konst använder han bland annat symboler som vi dagligen ser i samhället och i trafiken, tex vägskyltar och han förenar dem med traditionella samiska symboler.

Trafikskyltar och vägkonor
– Det blir en kollision mellan stad och natur, mellan naturfolk och stadsmänniskor - men långt tillbaka har staten tagit samernas mark och ställ ut deras föremål på museeum - så tar man tillbaka och gör om till sitt eget, säger Anders Sunna.
– Och just med trafikskyltar och vägkonor, sånt ser man ofta. Har man sett mina bilder så kanske man kommer ihåg dem, när man ser en vägskylt. Det blir som en påminnelse när man är ute, säger Anders Sunna.

För viktigt för att försvinna
Sedan barndomen har Anders Sunna ritat och målat. Han började måla aktivt när han var tio, men motiven har förändrats med åren.
– Det har ju blivit starkare och starkare för varje år. Först i början så var det en slags, ja vad ska man säga, turitskonst. Det ska inte så mycket utan det var mer symboler och färger.
– Men nu har man blivit lite mer engagerad och vill ta tag i konflikter som finns i olika ämnen, sånt som bör lyftas fram, som jag tycker är så viktigt att det inte försvinner, säger Anders Sunna.

Vad är det för ämnen?
– Min familjs ärende. Det är den största inspirationen jag haft. Vi blev av med renskötselrätten 1972, på grund av den nya rennäringslagen. Sedan dess har vi gått rättegångar. Det har inte hänt något. Både Norrbottens länsstyrelse och Pajala kommun frågar inte oss om något, utan dom kör bara över. Det är mycket hakkorsdemokrati dom för. Det krävs en rejäl ändring tycker jag. Därför blir det sådana här bilderna. Hade allt varit perfekt då hade bilderna också visat en mer harmoniskt spelplan. Nu gäller det att ta upp det här och ha konsten som en ventil också, säger Anders Sunna.

Förklara det samiska
Anders Sunna har just avslutat sin utbildning på konstfack, men för att kurskamrater och lärare skulle kunna möta hans bilder, måste han förklara för dem, den samiska kulturen och historien.
– Tyvärr har det mesta gått ut på att förklara den samiska historien och kulturen. Men under senare år, innan jag gick ut, har lärare och andra tagit till sig mer och förstår. Dom har också drivit på mig att våga uttrycka mig. Att ha konstfack som grund när man jobbar politiskt är väldigt bra, eftersom man får känslan av att dom stöttar en att fortsätta, säger Anders Sunna.

Påbudsmärke som spåtrumma
Anders Sunna har ställt ut på Liljevalks i Stockholm, och på gallerier i Stockholm, Västerås och Finland. Och i somras var han 'årets unga konstnär' på Riddu riddu festivalen.
Ett av Anders Sunnas konstverk är ett vägmärke i blått med en stor pil på, för påbjuden körbana till höger, som han målad med tecken som om den var en samisk spåtrumma.
– Det är det där om stad och natur som möts, vad man tar om inte naturen finns kvar, att man brukar något annat, när ytorna minskar. Det samiska livet kan också levas i staden om man vågar ta tillbaka det som för länge sedan togs från en, säger Anders Sunna.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".