Carl Bildt tar över ordförandeskapet på Barentsrådets möte i Murmansk. Foto: Tatiana Matrekhina, Guoládaga Sámi Radio
BARENTS

Miljö och urfolk viktigt för Barentsrådet

Miljöfrågor kommer att vara i fokus när Sverige har ordförandeskapet i Barentsrådet. "Det är ett måste för att säkerställa att urfolk i området kan ha kvar sina levnadssätt", sa Carl Bildt när han tog över ordförandeklubban i Murmansk

 – Klimatförändringarna är huvudfrågan i barentsområdet, sa Carl Bildt när Sverige nu i två år ska leda Barentsrådet. Han påpekade att när isarna smälter i arktis och tundran förändras kommer det att bli stora såväl lokala som globala konsekvenser.

 – Om vi inte agerar kommer många i barentsområdet, speciellt urfolken vara tvungna att ändra sina levnadssätt, sa Bildt

Barentsrådet har funnits sedan 1993. De två sista åren har Ryssland haft ordförandeskapet. Avgående ordföranden Sergey Lavrov sade i talarstolen att han framförallt var nöjd med att ha skapat en mellanstatlig överenskommelse om samarbete vid nödsituationer.

Nu när Sverige tar över barentsrådet vill Carl Bildt fokusera på miljöfrågor, energieffektivisering samt på att förenkla handel men även samarbeta för att utveckla turismbranschen och göra det enklare att resa mellan länderna i barentsområdet.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Tatiana Matrekhina, Guoládaga Sámi Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".