1 av 2
Anna Inga vid övernattningsgärdet, Gironnjaska, där materialvägen för nya järnvägsbygget skurit av delar av gärdet. Foto: Kristina Nutti SR Sameradion
2 av 2
Anna Inga pekar mot gärdet. Foto: Kristina Nutti/SR Sameradion.
Kiruna

Utländska bolag vill öppna ny gruva i Kiruna

Två internationella gruvjättar vill starta gruvverksamhet vid Rakkurijärvi, strax utanför Kiruna. För Laevas sameby får ännu en gruvetablering i området, stora konsekvenser.

Idag ska kommunsstyrelsen i Kiruna behandla ansökan från gruvbolagen. Anna Inga är tvåbarnsmor och renägare i Laevas. Och för henne finns bara ett alternativ, att kommunen säger nej.

 - Jag vill att dom stoppar allt som är på gång, nu. Dom måste tänka även på oss. Det finns folk som lever av rennäring också. Även om det blir svårare och svårare att göra det, säger Anna Inga.

Exploaterat område
Laevas sameby är redan hårt drabbad av stadsomvandlingen. En ny omformarstation, nya Nikkaluoktavägen, nya järnvägen, LKAB:s nya tillfartsled, en ny skoterled, och nu en ny gruva, förutom tidigare gruvor, och allt inom samma område.

Om gruvan i Rakkurijärvi blir verklighet, återstår endast en flaskhals av Leavas renbetesmark i området, som är både åretruntmarker och vinterbete. Flera huvudflyttleder finns i området och där finns också rastbetet.

Det är gruvjättarna Rio Tinto Mining and Exploration Ltd och Anglo American Exploration BV som har ansökt om bearbetningskoncession avseende koppar, guld och järn i Rakkurijärvi. Gruvan planeras ha en livslängd på 5 år.

Maktlöshet
För Anna Inga, tvåbarnsmor och renägare, är alla sammanräknade ingreppen oroande inför framtida renskötsel.

 - Det är skrämmande när man tänker på hur maktlösa och "små" vi är. Det finns ju ingen som tänker på hur vi påverkas. I det långa loppet så är det ju vi som blir drabbade på olika sätt. Markerna krymper och det blir mindre och mindre att leva av, säger Anna Inga, tvåbarnsbor och renägare i Laevas sameby.

Det är miljödomstolen som slutligen fattar beslut om gruvan blir verklighet.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.sr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista