Kiruna

Rennäringens intressen måste vägas in menar Stålnacke

Just nu behandlar kommunstyrelsen i Kiruna hur de sak ställa sig till gruvdriften i. Och de styrande partierna är överens om att inte ta ställning i frågan. Kirunas kommunalråd Kenneth Stålnacke menar att det rennäringens intressen måste vägas in.

Just nu behandlar kommunstyrelsen i Kiruna hur de sak ställa sig till gruvdriften. Och de styrande partierna är överens om att inte ta ställning i frågan.

Stålnacke tveksam
Det socialdemokratiska kommunalrådet Kenneth Stålnacke berättar om tveksamheten:
– Det är utlänska intressen som kommer att hämta hem vinsterna från våra naturresurser. För egen del känner jag tveksamhet. Jag är också medveten om att det är svårt att säga nej till arbetstillfällen, men man måste försöka väga det mot andra värden, säger Kennet Stålnacke.

Järn, koppar och guld
Det är gruvjättarna Rio Tinto och Anglo American som vill ha tillstånd att bryta järn, koppar och guld i ett dagbrott.
Platsen är en mil söder om Kiruna stad, vid sjön Rakkurijärvi.
– Det här är en ganska kort period som man planerar ägna sig åt brytningen. Det innebär naturligtvis påfrestningar och påverkan på naturen, rennäringen är väldigt negativ till det här. Det finns många frågetecken och därför är jag tveksam, säger Kennet Stålnacke.

Varken ja eller nej
Det är Bergsstaten som beslutar om det blir någon bearbetningskoncession. Men idag ska kommunstyrelsen säga sitt i frågan. Och de styrande partierna - socialdemokraterna och kirunapartiet - är överens om att varken säga Ja eller NEJ i yttrandet.
– Hur många det blir i slutändan vet vi inte och vi vet inte om det är Kirunabor. Det kan ju tänkas att det kommer att fungera som en oljeplattform, där man flyger in utländska arbetare, när det är ett utländskt bolag. Det finns ju många frågetecken kring det här, men det klart, skapar det 100 jobb, för 100 Kirunabor, då är det väldigt svårt att säga nej, även om det är under en begränsad tid, säger Kennet Stålnacke.

Hur ser du på påverkan på rennäringen?
– Det är också något som jag tycker måste vägas in i det här. Är det acceptabelt att rennäringen alltid måste flytta på sig? Jag tycker det är ett argument som också måste vägas in. Vi pratar alltså om fem år som de här arbetstillfällena kanske kommer Kiruna till del.

Magdalena Martinsson
SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".