KONFIRMATION

Får inte plats på samiskt konfirmandläger

Flera ungdomar får inte plats på nästa års samiska konfirmandläger. Luleå stift anger som orsak att det inte finns pengar för att ta med alla. En av de besvikna ungdomarna som inte kommer med överväger nu att hoppa över konfirmationen helt och hållet.

 – Jag är ganska besviken för jag vill faktiskt vara där med mina kompisar, vi hade redan beställt tyg till kolten och så blir det inget...

Så säger Eva lena Kielatis från Jokkmokk som är en av de ungdomar som alltså inte får plats på nästa års konfirmandläger i Nikkaluokta. Elva konfirmander var med sommaren 1985 när det första samiska konfirmandlägret arrangerades i Nikkaluokta.

Nästa år i juni står åter Nikkaluokta som värd för det samiska konfirmandlägret, dit 43 stycken ungdomar är antagna. Men intresset för det samiska konfirmandlägret har blivit så stort att inte alla sökande bereds plats.

Kanslichefen Åke Nordlund vid Luleå Stift säger att det här är en fråga om ekonomiska resurser.

 --Vi har väldigt många anmälningar till lägret och det gör ju att vi måste sätta antalet deltagare i relation till hur stora resurser vi kan bidra med.

Åke Nordlund tillägger också att Svenska kyrkan har ambitionen att så långt som möjligt erbjuda alla som vill konfirmera sig att kunna göra det.

 – Men tyvärr så sätter också resurserna i bland gränser för vad som är möjligt.

Kan man utöka den här gruppen med en eller flera deltagare?
 
--Jag kan inte ställa ut några sådana löften, i synnerhet när jag inte själv är den som har ansvaret för själva lägrets planering och genomförande, utan det är ju i så fall en fråga som måste diskuteras särskilt, men hon är ju givetvis välkommen att ta kontakt med Luleå Stift.

Eva Lena Kielatis säger att hon fått till svar att hon kan söka till nästa års konfirmandläger 2011. Men det är inte aktuellt och hon överväger nu att hoppa över konfirmationen.

 – De sa att jag fick en plats nästa år, men jag vill inte fara när jag går i nian för jag vill inte missa niornas skolavslutning.

John Kuoljok
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".