Foto: Per Ola Blind
Stockholm

Införsel av varg snart verklighet

I morgon ska riksdagen ta beslut om en ny rovdjursförvaltning i Sverige. Lodjuren ska minska i renskötselområdet och vargar ska kunna flyttas och inplanteras - det är två av förslagen som riksdagen kommer att klubba igenom.

Det är vargfrågan som väcker störst uppmärksamhet och debatt i det förslag som regeringen nu lägger fram för riksdagen.

Den svenska vargstammen uppgår i dag till omkring 220 individer och det innebär att det nationella målet om vargstammen har uppnåtts.

Inavel
Men stammen är hårt drabbat av inavel och därför öppnar nu regeringen för möjligheten att söva ner och flytta vargar av östligt ursprung från renskötselområdet till mellansverige där huvuddelen av vargstammen finns.

Dessutom vill regeringen under en femårsperiod importera 20 vargar österifrån för att minska inaveln.

Som en följd av detta anser regeringen att vargstammen kan tåla en allmän jakt inom begränsade områden - något som kan ske redan nu till vintern.

Varg i renskötselområdet
Riksdagens miljö- och jordbruksutskott har ställt sig bakom regeringens förslag - men oppositionen har invändningar, speciellt när det gäller flytt och införsel av varg.

Alla tre oppositionspartier säger nej till förslaget och förordar i stället att vargen ska tillåtas vandra in i Sverige naturligt.

Miljöpartiets ledamot i miljö- och jordbruksutskottet Tina Ehn föreslår att detta kan ske genom att man tillåter vargrevir även inom renskötselområdet, något som dagens rovdjursförvaltning inte tillåter.

Lostammen minskas
Lodjuret är det enskilda rovdjur som ställer till störst skada för rennäringen. Därför vill regeringen minska på stammen, speciellt inom renskötselområdet. Antalet föryngingar ska begränsas från 300 per år till 250.

Socialdemokraterna ställer sig bakom denna målsättning, men både Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser att en minskad lostam i renskötselområdet kan leda till att den svenska lodjursstammen riskerar att isoleras.

Toleransnivåer
Rovdjursstammarna har i stort sett nått upp till de målsättningar som riksdagen har satt upp tidigare - därför vill regeringen nu se över nya niver för rovdjurern.

Inom renskötselområdet får sametinget i uppdrag att efter samråd med Naturvårdsverket ta fram förslag på hur stora stammar av rovdjur som rennäringen tål.

Debatt och beslut om detta tas alltså av riksdagen i morgon.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".