Traditionellt julbord. Foto: Tobias Röstlund/Scanpix
Vilhelmina

Stockholmare serveras "Vild mat" från Vilhelmina

Mat från Vilhelmina är populär i Stockholm. Åtminstone om man ser till att dom flesta av dom 232 rätterna och tillbehören på Tyrols vilda julbord på Gröna Lund kommer från inlandskommunen.

Allt från grillat renkött till kåtarökt björnskinka och älgpaté serveras på Tyrols julbord i år. Tretton elever från Malgomajskolan ska hjälpa till med julbordet i december.

Carola Bergh är utbildningsledare på Malgomajskolans Hotell- och restaurangprogram, och hon tror att det är det exotiska som lockar.
 - Dom vill ju ha ett norrländskt julbord baserat på viltprodukter. Och det är nog ganska populärt med tanke på att det är mellan 1 500 - till 1 700 besökare under december månad.

I vad ligger dragningskraften?
 
- Jag tror att för dom i södra Sverige, som i Stockholm, är dom vilda produkterna exotiska. Det är lite annorlunda och dom betalar gärna för det. För oss är mycket av det vardagsmat, säger Carola Bergh.

Malgomajskolans Hotell- och restaurangprogram levererar en älgpaté med lingonchutney till julbordet på Gröna lund.

Elias Olofsson är en av tretton elever i årskurs tre som ska på en månads praktik och hjälpa till med julbordet på Tyrol i december.
 - Vi ska sköta om buffén och plocka in fat och fylla på. Några av oss ska vara i köket och jobba. Och så ska vi ha en dag då vi serverar vid borden och tar dryckbeställningar.

Elias klasskamrat, Emelie Olofsson, tror att upplevelsen hos besökarna till det vilda julbordet är mer äkta om elever från Vilhelmina kommer och hjälper till på restaurangen istället för elever från Stockholm.
 - Man har ju varit med på älgjakten och jagat. Så det är ju som lite mer riktigt. Det känns inte riktigt som om dom är ute i skogen på jakten och plockar kantareller. Man har liksom mer livserfareneheter av det så det är lite mer trovärdigt, säger Emelie Olofsson, Malgomajskolans Hotell- och restaurangprogram i Vilhelmina.

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".