Roligare att vara hemma än i skolan tycker Betty Werneklint. Här i famnen på sin far Åke Huuva.
Giron/Kiruna

De flesta sameskolbarnen stannade hemma

Nya influensan har drabbat flera skolor i Sverige. Ett stort antal elever har insjuknat bland annat i Piteå, Sundsvall, Danderyd och Tibro. Och på Sameskolan i Kiruna är mer än hälften av barnen hemma i dag.
- Det är roligare hemma. Spela, titta på TV och äta glass, säger Sexåriga Betty Werneklint.

Ingen vet om det är nya influensan eller den vanliga som slagit till även på sameskolan i Kiruna. Sexåriga Betty Werneklints 40-gradiga feber har i alla fall släppt nu efter någon dag. Hon hostar lite då och då.
- Jag är rädd för svininfluensan säger hon. Efter ett tag ändrar hon sig. Nej jag är inte rädd.

Hon sitter i famnen på ”mister” lugnet själv, Åke Huuva.
- Det hela är överdrivet, säger han.

Betty och 17 av hennes kompisar på sameskolan i Kiruna är hemma idag. Så har det sett ut både i måndags och tisdags. Något som Betty inte klagar på.  Det är roligare hemma där hon ägnat dagarna åt hennes intressen som spela och titta på TV berättar hon.

Socialstyrelsen och sameskolstyrelsen har tryckt hårdare på regeln att inte komma till skolan om man har feber eller är snuvig. Betty har tillsammans med sin far Åke Huuva tagit prover om det rör sig om svininfluensan, de får svaret om två veckor. Men Åke Huuva är inte oroad:
- Det är klart, då får man sig en funderare. Jag är tveksam ändå, det kan ju vara en vanlig förkylning för den delen.

Ska ni vaccinera er?
- Som det ser ut idag så ska jag inte göra det. Men om många blir sjuka får man tänka om, säger Åke Huuva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".