Miljöpartiet ensamma om att tillåta vargrevir inom renskötselområdet. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Stockholm

Miljöpartiet vill ha vargar i renskötselområdet

Miljöpartiet vill tillåta vargrevir i renskötselområdet. Men partiet är ensamt om idén - inte ens kollegorna i den röd-gröna alliansen är med.

I går beslutade riksdagen om en ny rovdjursförvaltning i Sverige. Politikerna beslutade att lostammen ska minska i renskötselområdet och att varg ska få flyttas och importeras.

Men Miljöpartiet säger nej till detta. Partiet vill behålla dagens lostammar - och som enda parti vill de också tillåta vargföryngringar i renskötselområdet.
 - Jag vet att det är jåttesvårt för rennäringen att acceptera detta men det är viktigt att alla partier tar sitt ansvar, säger Tina Ehn, riksdagsledamot för miljöpartiet.

Nej till minskad lostam
Forskning vid lantbruksuniversitet SLU visar att nästan lika mycket renar rivs av rovdjuren som det antal renar som går till slakt.

Rovdjuren har därför målats ut som det största hotet mot rennäringen och flera samebyar står på gränsen till kollaps, enligt både SSR och SLU.

I en samlad aktion nyligen så krävde Svenska samernas riksförbund tillsammans med samebyarna skyddsjakt på över 200 rovdjur.

Den nya rovdjurspolitiken som riksdagen i går klubbade igenom innebär att antalet lodjur inom renskötselområde ska minskas - men det här motsätter sig Miljöpartiet.
 - Lostammen måste få etablera sig i Götaland först. Den måste också få möjligheter att byta sina gener med den finska stammen, säger Tina Ehn.

Splittrad opposition
Miljöpartiet är ensamma om att förorda vargföryngringar i renskötselområdet och det är endast vänsterpartiet som delar miljöpartiets syn på att lodjursstammen inte ska minskas.

Den röd-gröna alliansen är med mindre än ett år kvar till valet splittrat - men det vill Helén Petterson som är socialdemokratisk riksdagsledamot från Umeå tona ner.
 - Vi tycker inte likadant. Skulle vi jämka oss i varje fråga så skulle vi vara ett parti. För regeringspartierna tog det tre år efter valet innan de lyckades komma överens, säger Pettersson.

Kan du tänka dig att tillåta vargföryngringar i renskötselområdet för att komma överens med Miljöpartiet?
 
- Det har jag svårt att tänka mig, säger Helén Pettersson.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".