Britt-Sara Allas Labba, sameskolchef. Foto: Lars-Ola Marakatt/SR Sameradion
Kiruna

Svininfluensa på sameskolan i Kiruna

Över hälften av sameskolbarnen i Kiruna stannade hemma igår. Och nu är det bekräftat att åtminstone ett av barnen har drabbats av svininfluensan.

13 av 30 barn var hemma från sameskolan i Kiruna igår. Från skolan har man uppmanat föräldrarna att hålla barnen hemma vid minsta tecken på förkylning.

En influensaepidemi ger konsekvenser både för barn och personal. Och att planera verksamheten inför en eventuell epidemi är svårt, säger sameskolchefen, Britt-Sara Allas Labba.

 - Vi har pratat om detta och hur vi kan göra för att det så lite som möjligt ska störa verksamheten. Och när det är något som inte går att planera så är det väldigt svårt att göra en plan på hur man ska göra. Och det är än svårare med att hitta vikarier, säger sameskolchefen Britt-Sara Allas Labba.

"Handsprit och hemmavistelse"
Det som man gjort konkret hittills är att skolorna införskaffat handsprit och man har uppmanat föräldrarna att hålla barnen hemma vid minsta tecken på förkylning.

Det har i veckan inneburit att de flesta barn inte varit på sameskolan i Kiruna. Igår var det bara 13 av 30 barn på skolan.

I de övriga fyra sameskolorna i Karesuando, Gällivare, Jokkmokk och Tärnaby var nästan alla elever på plats.

Viktigt nå målen
Sameskolchefen Britt-Sara Allas Labba säger att det är viktigt att barnen, trots influensa och eventuell lång frånvaro kan fullfölja målen i läroplanen.

 - Det är ju det som händer. När det är en sådan här epidemi så är det många som berörs. För elevernas del är det måluppfyllelsen som är viktig. Personalen ska se till att eleverna har goda förutsättningar att nå målen. Vi får tillsammans med föräldrarna och eleven jobba för att eleven har förutsättningar att nå målen trots att de varit borta från skolan, säger sameskolchefen Britt-Sara Allas Labba.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".