Per-Anders Nutti kokar vatten i sin husvagn vid Altejaur
Bardu

Medlemmar i Saarivuoma hotas av dryga böter

Bardu kommun kräver förhandlingar med Saarivuoma sameby om byggnader i Norge. Bardu kommun kräver att byggnaderna rivs, och ägarna identifieras. I annat fall kommer kommunen att kräva upp till 15 000 kronor i böter/dag.

Medlemmar i Saarivuoma sameby har ett 15-tal olagliga byggnader på vår- och sommarbeteslanden i Bardu kommun, Tromsfylke i Norge.

Nu vill Bardu kommun riva byggnaderna och hotar med kraftiga böter om husen inte rivs och ägarna inte identifieras.

Bardu kräver förhandlingar med Saarivuoma inom 3 veckor, men Saarivuoma vill vänta med svaren tills de läst kraven.

Per Anders Nutti är ordförande i Saarivuoma sameby och han säger att de stöder sig på beslutet från Norges högsta domstol från 1960-talet. Domen som erkänner vissa rättigheter för svenska samer i Norge.

- Det är klart att allt som myndigheter och samerna skall komma överens blir lite svårare när bägge parter vill få sitt, och det tar tid. Men vi hoppas att vi kommer överens, säger Saarivuomas ordförande Per-Anders Nutti.

15-talet byggnader
I dag har Saarivuoma 15 byggnader som saknar byggnadstillstånd i Norge. En del av byggnaderna är vid sjön Altesjavri i Bardu kommun, och är byggda mellan åren 2007-2009.

Bardu kommuns Plan- och byggenhet kräver nu att renägarnas byggnader i Altesjavri skall rivas efter som de saknar tillstånd och tomter som krävs i byggplanen för Altesjavri-området, säger Per Åke Heimdal på kommunen i Bardu.

Bardu kommun hotar med böter, 1000 kronor/byggnad och dag, från 1 december, om byggnaderna inte flyttas eller någon tillfällig överenskommelse nås om hur man ska samarbeta om byggnaderna, säger Heimdal till sameradion.

Utöver stugorna i Altesjavri finns det också 8 stugor med tillhörande uthus i Kiepanjavri på norska sidan av riksgränsen inom Saarivuomas betesområde.

Bardu kommun önskar en dialog med Saarivuoma, eftersom man saknar uppgifter om vem som äger de olovliga byggnaderna i Saarivuoma sameby.

Känner till kommunens planer
 
- Vi vet kommunens planer, men vi har inte fått besluten. Och före det gör vi ingenting, säger Per Anders Nutti.

Samebyn stöder sig på domstolsbeslutet från 1960-talet som Norska högsta domstolen avkunnade i Altesjavrifrågan, och där svenska samer erkändes vissa rättigheter i Norge.

Per Nils Idivuoma
per-nils.idivuoma@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".