Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Rovdjur

I Ängeså hoppas man på flytt av varg

Publicerat måndag 26 oktober 2009 kl 10.32
Susanna Lövgren Naturvårdsverket Foto: Jörgen Heikki/SR Sameradion

Nu väcks hoppet bland renägare i östra Norrbotten om att den varg som finns i området försvinner. Riksdagen beslutade i förra veckan att tillåta flytt av vargar från renskötselområdet till mellansverige.

Ola Rokka är renskötare i Ängeså sameby. Och han ser gärna att vargen försvinner från området.
 - Det är inte bara det att den dräper renar. Han jagar och tar vuxna vajor, våra livrenar som ska producera, säger Ola Rokka.

I sju månader har en hanvarg, invandrad från Finland, befunnit sig i ett område norr om Överkalix i Norrbotten.

Vargen har rivit ett antal renar och flera samebyar har ansökt om skyddsjakt, utan resultat.

En av anledningarna är att vargen bär på unika egenskaper - den kommer nämligen österifrån och skulle kunna tillföra värdefulla gener till den inavlade vargstammen i mellan-sverige.

Susanna Löfgren är viltförvaltningschef vid Naturvårdsverket. Hon säger att det är jätteviktigt för den skandinaviska vargstammen att det tillförs nya gener.
 - Vargarna i den skandinaviska vargstammen i dag, är mer än helsyskon med varandra. Så det är jätteviktigt med ny arvsmassa.

I onsdags beslutade riksdagen att under en femårsperiod ge möjlighet att på konstgjord väg ta in 20 vargar som inte härstammar från den skandinaviska vargstammen.

Detta ska kunna ske genom att flytta östligt invandrande vargar från renskötselområdet eller att föra in vargar direkt från utlandet.

Naturvårdsverket har gett forskare vid det skandinaviska vargprojekt Skandulv i uppdrag att utreda förutsättningarna för detta.

Susanna Löfgren tycker därför det vore beklagligt om de inte kunde flytta vargen från Ängeså sameby.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".