Samiska konfirmander. Foto: Kristina Nutti

Sáminuorra vill få mer inflytande i samisk konfirmation

Nu ska Sáminuorra arbeta för att alla samiska ungdomar, som vill, ska få plats på konfirmandläger. 2010 ska det samiska konfirmationslägret hållas i Nikkaluokta. Många ungdomar har anmält sig till konfirmationslägret, så många, att alla inte får plats.

Ungdomsorganisationen, Sáminuorra, har tillsatt en arbetsgrupp för att få mer inflytande vid planeringen av den årligen återkommande konfirmationslägret.

Helena Omma är ordförande i samiska ungdomsorganisationen, Sáminuorra och hon vill att alla ungdomar, som söker ska ges möjlighet att delta i samisk konfirmationsläger.

Till 2010 års konfirmationslägret i Nikkaluokta hade 52 ungdomar anmält sig. 44 är antagna och 8 stycken står i kö.

Som mest har det samiska konfirmationslägret haft 50 elever.

Åsa Karlsson är konfirmationskonsulent i Luleå Stift, och enligt henne så var 50 konfirmander för många. Hon säger att det inte var bra för kvalitén på lägret.
 - Man hinner inte lära känna alla konfirmander, säger Åsa Karlsson.

Mattias Harr, som är representant för Sáminuorra i samtalen med Svenska kyrkan, säger att Sáminuorra under de senaste åren varit dåliga på att delta i planeringen av konfirmationslägret. Därför har man tillsatt en arbetsgrupp för att arbeta inför lägren och hoppas på detta sätt få ett större deltagande och där i genom mer inflytande.

- Svenska kyrkan måste tillföra mer medel till Luleå och Härnösands stift så att dom får de resurser som behövs för att anordna ett läger för alla samiska ungdomar, säger Mattias Harr.

John Kuoljok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".