Nyamko Sabuni, Sara Larsson och Ulla Barruk. Foto: Anna-Maria Ahlén.
Sametinget

Ministern positiv till Sametingets jämställdhetsarbete

Jämställdhetsarbetet inom Sametinget går över förväntan - enligt rapporten "En särskild satsning för att stärka samiska kvinnors ställning i samhället". I förra veckan överlämnades rapporten till ansvarig minister.

I fredags överlämnade Sametingets styrelseordförande, Sara Larsson och Sametingets kanslichef, Ulla Barruk Sunna rapporten till integrations- och jämstäldhetsministern Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni är mycket nöjd med rapporten och vill fortsätta med projekt för att stärka Sápmis kvinnor.
 - Vi gav det här uppdraget till Sametinget och då hade vi inte förväntat oss att representationen av kvinnor i Sametinget skulle, redan under denna mandatperiod, vara jämt fördelat.

Sametinget fick 1,5 miljoner kronor
Enligt Sabuni verkar framgången ligga i att partierna tog denna fråga på allvar. Och hon tror att det beror på att frågan tas på allvar när man också medför resurser till de uppdrag som Sametinget fick.
 - Det känns jättebra att de redan nu har nått resultat, säger Nyamko Sabuni.

Sabuni vill nu se en fortsättning i ett fördjupat jämställdhetsarbete.
 - Nu ligger det i både mitt och Sametingets intresse att man jobbar med verklig jämställdhet, det vill säga, att skapa en arbetsmiljö, en politisk arbetsmiljö, som gör att de kvinnor som nu kommer in i politiken också vill stanna kvar och att fler blir intresserade av att börja.

Kommer det att göras några satsningar från er sida för att underlätta det arbetet?

 
- Nu får vi titta på den här redovisningen som också innehåller förslag till fortsatt arbete. Och så får vi i samtal med Sametinget komma överens om vad vi har för resurser och hur vi vill att detta arbete ska fortsätta, säger Nyamko Sabuni.

Vidare säger Sabuni att hon ser att behovet att jobba medvetet med jämställdhetsarbete finns och att man måste skapa fram resurser så att fortsättning följer på det framgångsrika arbetet.

Finns det tankar om att jobba med jämställdhet inom andra aspekter inom Sápmi också?

 - Ja, vi tittar på hälsofrågan som är viktig. Vi tittar på våld i nära relationer. För att också där se till att samekvinnorna får tillgång till samhällsservice. Vi vet att den befintliga samhällsservicen inte alltid når samekvinnorna. Det kan finnas behov av att samerna får ta hand om egna åtgärder för att nå kvinnorna inom gruppen. Men jag tror också att det kan finnas anledning att titta närmare på hur vi kan hjälpa Sametinget och andra organisationer att samarbeta över nationsgränser, sa Nyamko Sabuni.

Nöjd styrelseordförande
Sametingets styrelseordförande Sara Larsson var glad över att dom personligen fick överlämna rapporten "En särskild satsning för att stärka samiska kvinnors ställning i samhället" till ministern.

 - Det känns också bra att få ha överlämnat den personligen för det här uppdraget vi fick är ett exempel på ett bra samarbete mellan regeringen och sametinget. Där man har gått in med förstärkning av medel, för ett arbete som Sametingets plenum själva har bestämt riktningen på, säger Sametingets styrelseordförande Sara Larsson.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".