Sametinget

Näringslivschefen JO-anmäld

Sametingets näringslivschef, Lars-Ove Jonsson, är anmäld till Justitieombudsmannen för jäv. Enligt anmälan ska han ha utnyttjat sin chefställning och vägt in personliga aspekter när han avslagit en renmärkesansökan.


Sametingspolitikern Lars-Jonas Johansson från Tärnaby nekades registrering av renmärken till sina fyra döttrar.
 - Jag menar att han nog låtit sig färgas i sitt beslut. Jag kan inte se något annat. Jag kan inte dra några andra slutsatser i och med att vi har den historia som vi har, säger Lars-Jonas Johansson.

Enligt anmälan har näringslivschefen utnyttjat sin chefställning vid Sametinget för att straffa en för honom obekväm person. Något som inte Lars-Ove Jonsson håller med om.
 - Det får stå för honom. Det låter för mig som rena fantasierna, säger Jonsson.

Godkänner inte motiveringen
Sametinget avslog ansökan med motiveringen att Lars-Jonas Johansson inte kan anses vara medlem i samebyn.

Lars-Jonas Johansson har inte godkänt den här förklaringen, eftersom han sedan flera år bedrivit renskötsel i samebyn och äger ett i Sametinget registrerat renmärke.

Han tror istället att näringslivschefen fattat besluten efter att Lars-Jonas Johansson kritiserat näringslivschefens löneförhöjning på tio procent förra året, och hans dyra resekostnader i tjänsten.
 - Det kan knappast vara någon nyhet för någon som följt med lite grann i samepolitik i samevärlden att jag är väl den som kritiserat Lars-Ove Jonsson hårdast. Så jag menar att det finns alla skäl i världen att misstänka att han inte varit opartisk i sin bedömning när han fattat sitt beslut, säger Johansson.

"Gett igen"
Lars-Jonas Johansson har som politisk ledamot i Sametinget fått plenum att ta beslut om att Sametingets anställda, mot ersättning, inte får ta uppdrag av samiska organisationer och företag som har koppling till samiska näringar.

Allt det här tillsammans ska ha drabbat näringslivschefen då han tvingats avstå avlönade sidouppdrag inom näringsprojekt ägda av Samernas Riskförbund. Enligt anmälaren har Lars-Ove Jonsson gett igen genom att att inte bevilja renmärken till Lars-Jonas Johanssons döttrar.

Lars-Ove Jonsson vill inte gå in närmare på beslutet.
 - Vi grundar inte våra beslut på någon sådan bas. Vi tycker att beslutet är väldigt tydligt, säger Lars-Ove Jonsson.

Men vad tycker du om hans kritik mot dig personligen?
- Jag väljer att avstå att tycka något om det. Han får ju tycka vad han vill om mig och tro på vilka grunder det är. Men vi har grundat det här beslutet på profisionella grunder och som en myndighet ska följa, säger Lars-Ove Jonsson, näringslivschef på Sametinget.

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista