Stockholm

Mer kunskap om samer - fick Fridolin att tänka om

"Vår mörka historia" är en dokumentärserie i tre delar som undersöker den svenska rasismens rötter, och som sänds i TV 4. Det andra avsnittet kommer på söndag och handlar om hur Sverige stal samernas mark.

Arbetat med serien har gjort att reportern och folkhögskoleläraren Gustaf Fridolin, har ändrat sin syn på förhållandet mellan svenska staten och samerna.

 - Dom konflikterna som pågår idag är skapade av staten, av politikerna. Det är resultatet av att man tog samernas marker från sameran och sedan gav ut det till andra, inte minst till elitens folk. Där måste staten ta ett aktivt ansvar för de problem man själv har skapat. Men det insåg inte jag heller för ett par år sedan, säger Gustaf Fridolin.

Gustaf Fridolin menar att Sveriges självbild som icke-rasistiskt, har gjort det svårt för Sverige att konfronteras med sin rasistiska historia, med den apartheidpolitik som dom utsatte samerna för.

 - Sverige har skapat sig en självbild om att vara det lilla alternativa fredliga landet, som inte sysslade med rasism och annat ont. Den bilden växte tydligt fram efter världskrigen. Det har gjort att man har haft mycket svårt att ta tag i sina egna brister och sin egen rasistiska historia, säger Gustaf Fridolin.

 - Medan andra länder har bett minoriteter om ursäkt och återställt marker och gett ekonomisk kompensation så har väl Sverige inte ens kommit så långt att man ens klarat av att be om ursäkt för den tydligt rasistiska skolpolitiken för samer. Man har inte ens kommit dit, säger Gustaf Fridolin, tidigare riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Och andra programmet i dokumentärserien "Vår mörka historia" visas på söndag kl 18.00 i TV4.

Anna-Maria Ahlen
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista