Jokkmokk

Baer kämpar för allas rätt till konfirmation

Nu engagerar sig även sametingspolitiker i att inte alla samiska ungdomar som vill, får ta konfirmationen nästa år.

Åtta ungdomar kom inte med till 2010 års konfirmationsläger i Nikkaluokta på grund av platsbrist och bristande resurser, nu engagerar sig sametingsledamoten Lars Anders Baer i frågan.
 - En gång i tiden var jag med i organisationen Saminuorra som också jobbade med dom här frågorna och jag var med när den här verksamheten startades upp. Jag är lite besviken på att det är många ungdomar som inte får komma med på konfirmationsläger på grund av bristande resurser, säger Lars-Anders Baer.

Motion till Sametinget
Baer säger att han är beredd att lyfta upp frågan via motion till sametinget så att det kommer i gång en diskussion om hur finansieringen av konfirmationsverksamheten ska lösas.
 - Förslagsvis skulle man ju kunna ta pengar från den allmänna budgeten eller att kulturrådet ställer upp med medel som behövs, säger Lars Anders Baer.

Lars-Anders Baer tycker att det är viktigt att Sametinget tar kontakt med Svenska kyrkan och organisationen Saminuorra för att diskutera dagsläget. Men också den framtida organiseringen och finansieringen av konfirmationslägren.
 - Jag utgår från att sametingets ledning tar ansvaret och kallar samman dom olika parterna och diskuterar hur man löser situationen nu, men framför allt hur man löser det på sikt, säger Lars-Anders Baer.

"Inte bra att utestänga"
Baer tror inte det är bra som det är nu, att det blir ungdomar som blir utestängda från konfirmationslägren.
 - För att det har väldigt stor betydelse identitetsmässigt och för barnens utveckling samt att man skapar kontakter med andra samiska ungdomar, avslutar Lars-Anders Baer, sametingsledamot för Samelandspartiet.

John Kuoljok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista