Skogsbruk inför Regeringsrätten

Harald Holmbergs skogsbruk utanför Lycksele blir ett fall för Regeringsrätten. Han har nu överklagat kammarrättens dom i oktober, rapporterar tidningen Skogsland på nätet. Harald Holmberg ville slippa kalavverka en gammal granskog på Stöttingfjället.

Men både länsrätten och kammarrätten avslog hans begäran om att få hugga ner sin skog på ett mera skonsamt sätt. Även Skogsstyrelsen har sagt nej avverkning med motivet att metoden inte är tillräckligt vetenskapligt prövad och inte fungerar på svårföryngrad mark.

Holmberg vill använda sig av så kallad plockhuggning som innebär att man hugger ner äldre mogna träd och väntar på att de yngre växer till sig. Och den försiktiga avverkningen kombineras med plantering. Metoden kallas för naturkultur. Och nu ska ärendet alltså prövas inför Regeringsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista