Sameskolan

Sametinget kräver ansvar för sameskolan

Ansvaret för Sameskolorna borde direkt få övertas av Sametinget. Det kräver sametingets styrelseordförande Sara Larsson och ordförande i Sameskolstyrelsen Monica Sandström i ett pressmeddelande.

-Det är nödvändigt att vi samer själva får ta ansvar för våra barns skolgång. Vi måste förändra den strukturella diskriminering som pågår idag för många samers barn, säger Monica Sandström.

För två år sedan föreslog en statlig utredning att flytta ansvaret för sameskolorna till Sametinget. Trots påtryckningar från samiskt håll har det ännu inte kommit besked om när det ska genomföras.

Senast i våras begärde Sametinget att få träffa skolminister Jan Björklund för att diskutera frågan, men de har ännu inte fått svar på den begäran.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista