FOTBOLL

June lämnar Piteå IF?

Piteå IF åker ur damallsvenskan. Det står klart sedan laget förlorade mot tabelljumbon Stattena i söndags. Nu kan laget mista en av nyckelspelarna, samelandslagsspelaren June Pedersen har uppvaktats av flera klubbar.

Efter förlusten med 1-2 mot Stattena IF så är hoppet ute för Piteå IF, trots att en match återstår i årets damallsvenska.

 – Det känns riktigt surt eftersom vi visste att vi är bra nog, säger June Pedersen.

Pedersen menar att laget är tillräckligt bra för allsvenskan men har tagit tid att komma in i det allsvenska tempot. Först nu mot slutet av säsongen har laget börjat spela stabilt. De fem senaste matcherna har man vunnit en, spelat en oavgjord och haft tre uddamålsförluster.

 – Vi hade 22 matcher på oss att ta det här men vi strulade till det i första halvan av säsongen, hade vi haft sex matcher till så hade vi klarat det.

June Pedersen kom från Umeå IK till allsvenska nykomlingen Piteå IF inför den här säsongen. Efter flera års spel i ett av världens bästa klubblag så var förväntningarna givetvis höga på Pedersen.

Det började också bra med två mål redan i första matchen. Med en match kvar toppar June Pedersen den interna poängligan med tre mål och fyra målpassningar. Men själv har hon haft högre krav och är inte riktigt nöjd.

 – Jag är besviken och tycker inte att jag nått upp till mina egna förväntningar, men å andra sidan så är det en lagidrott och vi är ju med om det här tillsammans.

June Pedersen säger sig ha trivts bra i Piteå IF. Hon har blivit väl mottagen i såväl laget som i staden. Men efter bara ett år kan klubben nu tappa Pedersen, hennes kontrakt går ut och hon har fått anbud från andra klubbar på högsta nivå i både Sverige och Norge.

 – Det är ju kul att det finns klubbar som är intresserade, då har man ju kanske gjort någonting rätt i år, säger hon med ett skratt.

June Pedersen säger att hon börjat göra en plus- och minuslista över att stanna kvar i Piteå.

 – Det enda minuset är väl stoltheten.

Pedersen menar att det skulle vara bra och utvecklande att spela vidare som forward i toppen av division ett och få göra mer mål, istället för att kanske hamna i ett lag som kämpar i botten av allsvenskan.

Men trots att June Pedersens tankar rör sig kring framtiden så är det inget som upptar hennes tid på allvar just nu. Hon vill heller inte säga vilka lag som kontaktat henne.

 – Det är så långt bort än så länge, nu är det Piteå som gäller till 120 procent fram till sista matchen.

I den sista matchen, på lördag den 7 november möter Piteå IF June Pedersens gamla klubb Umeå IK på bortaplan.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista