En seger för framtidens gravida

Fyra kvinnor, från Västerbotten och Norrbotten, som nekats sjukpenning under graviditet vann mot Försäkringskassan i tingsrätten. De får 50 000 kronor vardera.

Detta efter att DO, diskrimineringsombudsmannen, stämt försäkringskassan för brott mot förbudet mot könsdiskriminering när de nekat de gravida kvinnorna sjukersättning.
Tre av kvinnorna är från Västerbotten och den fjärde från Norrbotten. Kristin Jonsson, busschaufför i Skellefteå, är en av dem.
– Det känns faktiskt jättejättebra. Fast man varit gravid och haft graviditetsrelaterade problem så kan man ändå räknas som sjuk, säger Kristin Jonsson.
Kristin Jonsson fick sitt tredje barn i juli 2006 och hade problem med foglossning. Hon blev sjukskriven av läkare men nekades ersättning från försäkringskassan.

Skadeståndet avskräcker
När DO stämde försäkringskassan yrkade man på att kvinnorna skulle få 75 000 kronor vardera i skadestånd, den summan sänktes alltså till 50 000 av tingsrätten i dagens dom. Men rätten anser att skadeståndet är så pass högt att det ska verka avskräckande för försäkringskassan.

Lagen behöver kompletteras
Adriana Lender, generaldirektör på föräskringskassan, berättar att Försäkringskassan påpekat att det behövs kompletteringar i socialförsäkringen som skulle kunna gälla de sista månaderna före förlossningen. Hon accepterar tingsrättens dom, men är inte nöjd.
– Vi tycker naturligtvis att det är tråkigt att få en dom där tingsrätten anser att vi diskriminerat dom här kvinnorna. Men det är också så att vi varit angelägna att få ett klargörande i hur lagen om allmän försäkring står sig i förhållande till diskrimineringslagstiftningen. För de samspelar faktiskt inte riktigt väl, säger Adrian Lender.

Viktigt för gravida
Totalt vill DO att tingsrätten prövar 18 fall och Kristin Jonsson tycker att domen är viktig för de kvinnor i framtiden som väljer att bli gravida.
– Det är en stor seger för framtidens mammor kan jag tycka. Och det var det jag kände då, när jag anmälde att såhär får det inte gå till. Man får inte behandla kvinnor på det här sättet, säger Kristin Jonsson.

David Rydenfalk
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista