1 av 2
Sametinget ska turnera i Sápmi för att informera om rättigheter. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 2
"Det ger en möjlighet för alla att återta sitt språk", säger Ulla Barruk Sunna.
Sametinget

Informationskampanj om rättigheter

Sametinget startar en informationskampanj för att informera om samers rättigheter inom det samiska förvaltningsområdet. Den nya språklagen träder i kraft den första januari och från och med nästa år så utvidgas det samiska förvaltningsområdet med 13 nya kommuner.

Förvaltningsområdet vidgas från dagens 4 till 17 kommuner över hela det samiska området.
– Det ger en möjlighet för alla att återta sitt språk. Det vill säga lära sig sitt språk, säger Ulla Barruk Sunna som är kanslichef på sametinget.

Rätt servic och omsorg på samiskan
Språklagen ger rätt till förskola, skola och äldreomsorg på samiska. Samer i alla åldrar ska dessutom kunna prata sitt språk i kontakter med myndigheter. Å nu gäller det även sydsamer som från nästa år får samiska förvaltningskommuner.
Hittills har bara norrbotten haft samiska förvaltningskommuner men nu blir det 13 nya i sydsamiskt område - bland annat Älvdalen, Umeå, Vilhelmina och Åre, Arjeplog, Arvidsjaur, Berg, Gällivare, Härjedalen, Jokkmokk, Kiruna, Lycksele, Malå, Sorsele, Storuman, Strömsund, Umeå, Vilhelmina, Åre, Älvdalen och Östersund.

Stärker samiskan
Ulla Barruk Sunna tror att det här stärker samiskan bland annat eftersom staten och kommunerna måste utbilda personal i det samiska språket. Och för att informera samerna om den nya lagen gör nu sametinget en turne i hela sápmi. Den här månaden besöker man 18 platser från Karesuando i norr till Funäsdalen i söder.
Den förra språklagen har funnits i snart tio år och det har under tiden rests frågetecken om det verkligen är rätt väg att stötta samiskan med lagstiftning - å att man kanske istället skulle satsa pengarna på kurser, utbildning och språkbad.

Lagstiftningen viktig
Men Ulla Barruk Sunna menar att lagstiftning också ger konkreta resultat:
– Det här kommer att leda till att man satsar mycket mera. För nu kommer behovet mycket tydligare upp i dagen och myndigheterna kommer att ha skyldigheter att tillhandahålla möjligheter. En samiskspråkig personal inom de här förvaltningsområdena. Så att man ska kunna prata samiska, säger Ulla Barruk Sunna.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista