Stockholm

Vintern gestaltad i glas

Den samiska glaskonstnären Monica L Edmondson från Tärnaby öppnar på lördag en utställning i Stockholm. Sameradion besökte konstnären när hon höll på att montera en glasskulptur till utställningen.

– Det här är... hur ska man beskriva det. Det är en triptyk, en glasskulptur i tre delar, säger Monica L Edmondson som är född och uppvuxen i Gällivare, hon har fått sin konstutbildning i Australien, men hon har i dag sin ateljé och verkstad utanför Tärnaby.

Uttrycker vintern
Hon berättar att hennes liv på många sätt kretsar kring vintern och detta försöker hon också uttrycka i sin konst.
– Glas har alla kvalitéer som finns i vinter och sön, is, kristaller. Det reflekterar ljus, men det absorberar ljus också. Hur ljuset kommer igenom det transparanta glaset, kontra det opaka glaset, när ljuset inte kommer igenom. Jag tror det är därför jag valde glas i början. Annars kunde det ha blivit vad som helst men jag vet inte.

Runt hela jordklotet
Monica L Edmondsons konst visas permanent på flera platser, bland annat vid Nationalmuseum i Stockholm, vid National gallery of Australia, i Reykjavik och på samemuséet Ájtte i Jokkmokk.
Hon har haft separata utställningar runt hela jordklotet kan just nu även ses i en vandringsutställning i Norge som pågår fram till 2011. Hoppas utställningen säljer

Och förhoppningarna med utställningen i Stockholm beskriver hon så här:
– Jag hoppas att den ska få den uppmärksamhet utställningen bör ha och självklart hoppas jag att utställningen säljer. Det är viktigt både för mig och för Patrik som har galleriet. Jag hoppas att mycket av glaset jag gjort hittar ett nytt hem någonstans, säger Monika L Edmondson.
Monica L Edmondsons utställning kan ses på galleri The glassery på Söder i Stockholm fram till sjunde december.

Jörgen Heikki
jörgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista