VILSE PÅ FJÄLLET

"Eleverna segade sig"

Elevernas dåliga kondition gjorde att en lärare och två 14 åriga elever gick vilse på fjället. Det hävdar rektorn för Karesuando skola i en rapport till arbetsmiljöverket. Men föräldrar tycker att rapporten är felaktig.

Arbetsmiljöverket har på eget initiativ begärt att få ta del av skolans utredning av händelsen då två barn och en lärare gick vilse under en utflykt. I den pekas barnens dåliga kondition ut som orsak till händelsen.

 – Det var ju grundorsaken till att man splittrade gruppen, om två elever vägrar att gå ett steg till, säger Kiruna kommuns skolchef Peter Nordmark.

Utredningsrapporten är skriven av rektorn Nils Wasara. Men han är tjänstledig året ut och vill inte låta sig intervjuas.

Vadade över jokk
Det var i mitten av september som samiska integreringen på Karesuando skola genomförde dagsutflykten till Kautokeinoområdet i Norge. Eleverna skulle tillsammans med lärarna vandra fram och tillbaka till berget Durkkihanvarri - en sträcka på totalt två mil. På stora delar av sträckan finns ingen stig att följa och vid två tillfällen måste man vada över en bred bäck.

Enligt vad barnen berättat för föräldrarna var bäcken långt över tio meter bred och vattnet gick över knäna. 

Två elever och en lärare hamnade efter gruppen på väg mot berget och stannade för att vänta in de andra på tillbakavägen. Men den större gruppen valde en annan väg tillbaka och de tre som blivit efter fick själva börja gå tillbaka mot landsvägen.

"Dålig kondition"
Men mörkret lade sig och de tre gick vilse, vilket slutade med att de fick tillbringa natten ute på fjället i kyla och mörker. Norska röda korset kunde hämta dem först på morgonen dagen efter. Eleverna och läraren var efter omständigheterna välbehållna.

I rapporten till arbetsmiljöverket beskriver rektor Nils Wasara händelseförloppet, och hur de två eleverna har vägrat att gå och "segat sig" och därför hamnat efter resten av gruppen.

Orsaken till det inträffade är enligt rektorns rapport - dålig kondition bland eleverna och att skolan inte tagit med det i sin riskanlays innan utflykten.

Förberedelser
Att inte ha förutsett den här risken är i princip det enda skolan anser som en brist i förebyggandet av händelsen. I övrigt vad gäller förberedelser och genomförande så anser sig skolan ha följt gällande regler.

Men skolchefen Peter Nordmark medger ändå att det kan vara så att skolan inte hade förberett barnen på dom prövningar utflykten skulle innebära.

 – Man kan ju aldrig lasta barnen för att de vuxnas samplanering var dålig, man misslyckades att få ihop gruppen igen och det ansvaret ligger ju givetvis på lärarna.

Ny handlingsplan
Tomas Päiviö är förälder till ett av barnen som gick vilse. Han har läst rapporten och menar att den innehåller många felaktigheter. Päiviö ifrågasätter rektorns kompetens att bedöma barnens kondition, men i övrigt vill han inte gå in i detalj på rapporten.

 – Jag hoppas att arbetsmiljöverket tar kontakt med antingen barnen eller med föräldrarna så att vi också får lämna vår version, för jag tycker att det var mycket felaktigheter i rektorns skrivelse.

Skolan har som åtgärd efter det här gjort en handlingsplan för hur man ska göra då elever vägrar att gå under utflykt. Där står bland annat att lärare ska ha med sig GPS och mobiltelefoner på utflykter och att elevernas kondition ska bedömas noggrant i samråd med idrottsläraren om man ska ut och vandra mer än fem kilometer utanför bebyggt område.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista