FORSKNING

Anklagar Vetenskapsrådet för bristande sameforskning

Sametingets kulturråd är kritiskt mot att Vetenskapsrådet inte tar sitt ansvar och finansierar samisk forskning. Bakgrunden är forskningsansökningar på närmare fyra miljoner som kulturrådet inte säger sig ha råd att stödja. Men från Vetenskapsrådets sida menar man att kulturrådet har missuppfattat saken.

Kulturrådet menar att statliga forskningsråd i Sverige, såsom Vetenskapsrådet inte tar sitt ansvar och finansierar samisk forskning. Den salvan avlossar kulturrådet efter senaste mötet.

 – Det är en fråga om prioritering, de samiska frågorna prioriteras inte tillräckligt högt och det innebär att den samiska forskningen hamnar på efterkälken, säger kulturrådets ordförande Per-Gustav Labba.

Men Vetenskapsrådets generaldirektör Per Omling menar att kulturrådet inte har förstått Vetenskapsrådets uppdrag som statlig myndighet.

 -- De har missuppfattat lite av Vetenskapsrådets ansvar.

Omling säger att Vetenskapsrådet har till uppgift att ge stöd till grundläggande forskning av högsta vetenskapliga kvalitet inom samtliga vetenskapsområden.

 – Det betyder att vi har inga speciella områden som säger att; här skall det forskas på, säger Omling.

Kulturrådets uppgift är att stärka samisk kultur och delar årligen ut närmare 20 miljoner kronor till organisationer, föreningar och projektbidrag. Under det senaste mötet hade det kommit in ansökningar på 3,9 miljoner kronor till olika forskningsprojekt. Men kulturrådet menar att pengarna inte räcker till att stödja samisk forskning och efterlyser därför ett större ansvarstagande från bland annat Vetenskapsrådet.

Men Per Omling menar att Vetenskapsrådet inte pekar ut något området som extra viktigt.

– Men är det så att forskare forskar på frågor som rör samer och detta håller hög kvaitet då finansierar vi detta, man är mycket välkomna att komma in med ansökningar till oss, och vi försöker bara bedöma kvalilteten i forskningsprojekten.

Men kulturrådets ordförande Per-Gustav Labba menar att det inte har något med kvalitet att göra.

– Det är utifrån en svensk syn på vad man vill att forskare ska ägna sig åt, vart man ger pengar och det är i det sammanhanget som samerna får stryka på foten, säger Labba.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista