Nu headhuntar en rekryteringsfirma ny kanslichef.
Sametinget

Ny kanslichef dröjer

Sametinget kan komma att bli utan kanslichef när Ulla Barruk Sunna går i pension sista december 2009. Anledningen är att Sametinget avbröt den rekryteringsprocess som de startade i början av året. Och istället börjat om med både ny rekryteringsstrategi och nytt rekryteringsbolag.

Sametinget har inlett en headhunting process för att hitta den rätta kanslichefen och låter det nya företaget söka efter lämpliga chefskandidater bland dem som har liknande jobb idag.
– Det gjorde man för att man ville ha ett bredare underlag att välja chef på. Vi ansåg att vi behövde headhunt en person för att få ett bredare underlag, innan vi gick vidare med intervjuerna med kandidater, sa Sara Larsson Sametingets styrelsordförande.

Tillträder troligen 1 mars
Det kommer troligen att dröja till 1 mars innan den nya kanslichefen är tillsatt och i tjänst. Sametinget kommer under mitten av november att få förslag på kandidater från rekryteringsbolaget.
Av dem som sökte tjänsten i våras var flera av dem på anställningsintervju, något Sara Larsson beklagar.
– Dessvärre satte vi inte igång en headhunting process från början, vilket vi skulle ha gjort, anser jag. Det blev tyvärr så att vi fick inte in tillräckligt många ansökningar. Dom som har sökt är ju fortfarande med i processen, men vi vill ha ett större urval, säger Sara Larsson.

Tycker du att det är ett bra sätt att rekrytera en ny Sametingschef genom externa headhunting bolag?
– Ja jag tycker det och jag tycker att man skulle ha gjort det från början, därför att det sär svårt att rekrytera chef till en sån här post och dom personer som i regel är lämpliga för sådan poster, dom sitter redan på sådana poster idag och söker inte aktivt jobb. Det hör ju till det vanliga att man rekryterar via headhunting.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".