ÖSTERSUND

Dömd för grov förskingring

Peter Mårtensson, tidigare styrelseledamot i stiftelsen för tidningen Samefolket, döms för grov förskingring. Tingsrätten i Östersund meddelade domen idag och Mårtensson döms till villkorlig dom. Han ska dessutom betala skadestånd på 487 000 kronor plus ränta till Stiftelsen Samefolket.

2004 upptäcktes det att tidningen Samefolket hade blivit svindlad på uppemot en halv miljon kronor. Styrelsen polisanmälde då en av styrelseledamöterna, Peter Mårtensson, som var ekonomiskt ansvarig i styrelsen.

I tingsrättens dom framgår att Mårtensson anser sig ha haft ett avtal med styrelseordföranden om att få extra ersättning och att det skulle ges genom en form av dold lön. Det skulle täcka hans arbete med ekonomin, eftersom det krävde mer tid än vad det ordinarie styrelsearvodet täckte.

I förhören säger Peter Mårtensson att eftersom stiftelsen hade sagt upp personal så var han och dåvarande styrelseordföranden Lena Nordlund överens om att han inte kunde anställas öppet av stiftelsen.

Mårtensson begärde 1200 kronor per dag i lön och enligt honom accepterade Lena Nordlund hans krav.

"Ersättning aldrig aktuellt"
Men dåvarande styrelseordföranden Lena Nordlund säger i vittnesförhören att det aldrig var tal om att Mårtensson skulle ha någon ersättning utöver styrelsearvodet. Nordlund säger sig i övrigt ha förlitat sig på de uppgifter som Mårtensson lämnat henne vad gäller ekonomin.

Den firma som skötte bokföringen åt Stiftelsen Samefolket säger i vittnesförhören att de uttagna beloppen från stiftelsens konto sällan stämde överens med de fakturor som var betalda. Exempelvis så kunde ett uttag på 20 000 kronor motsvara en faktura på 8 000 kronor.

Pengarna slut
I maj 2004 informerade banken om att Stiftelsen Samefolket endast hade 1000 kronor kvar på kontot. Styrelseordföranden Lena Nordlund försökte då nå Mårtensson men det visade sig inte möjligt. Hon for då till Östersund och fann mängder av obetalda fakturor och kravbrev i postboxen.

Mårtenssons version osannolik
Enligt tingsrättens domskäl så talar de flesta omständighterna emot Mårtenssons version av händelsen. Bland annat att han själv skulle bestämma hur stor lön han skulle ha och att han själv kunde sköta sina egna löneutbetalningar, utan någon annans attest.

Tingsrätten skriver:
"Med hänsyn redan till vad ovan redovisats finner tingsrätten att Mårtenssons berättelse i relevanta delar så osannolik att den inte förtjänar något avseende."

Lägre straff
Enligt tingsrätten är straffvärdet för grov förskingring i det här fallet ett års fängelse. Men tingsrätten dömer ändå bara till villkorlig dom och stödjer helt det skadeståndskrav som Stiftelsen Samefolket ställt. Skadeståndet sätts alltså till 487 000 kronor plus ränta. På 287 000 kronor ska räntan räknas från 31 december 2003 och på resterande 200 000 kronor ska räntan räknas från den 25 augusti 2004. 

Tingsrätten motiverar det lägre straffet med hänsyn till Mårtenssons ålder på 60 år, samt att han har varit allvarligt sjuk en längre tid, samt att han inte varit straffad tidigare och lever under ordnade förhållanden.

Inga kommentarer
Sameradion har varit i kontakt med Peter Mårtenssons advokat Tord Krokström.

 – Jag har sagt till Peter att han inte ska lämna några kommentarer och jag lämnar heller inga kommentarer.

Men vad säger du om domen?
 – Jag kan bara säga att jag tycker den är felaktig, några ytterligare kommentarer har jag inte.

Kommer du att överklaga?
 – Jag har inga kommentarer på det, säger advokat Tord Krokström.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista