Samefolkets chefredaktör Katarina Hällgren. (Foto: Samefolket)
FÖRSKINGRINGSDOMEN

Hade väntat sig hårdare straff

Tidningen Samefolkets chefredaktör Katarina Hällgren hade förväntat sig ett hårdare straff för förre styrelseledamoten Peter Mårtensson. Östersunds tingsrätt dömde på fredag Mårtensson till villkorlig dom och skadestånd för grov förskingring.

 – Jag är besviken för jag hade väntat mig fängelse, efter vad ledamoten har gjort, säger Katarina Hällgren.

Vi har inte nått Peter Mårtensson för en kommentar. Men hans advokat Tord Krokström anser att domen är felaktig, men säger att varken han eller Mårtensson vill kommentera saken ytterligare. Krokström vill inte heller säga om han tänker överklaga domen.

2004 upptäcktes att tidningen Samefolket hade blivit svindlad på närmare en halv miljon kronor. Styrelsen polisanmälde då Mårtensson, som var styrelseledamot med ansvar för att sköta det ekonomiska. Sedan dess har utredningen pågått i fem år, fram till idag då domen kom.

Enligt domen så säger Mårtensson i vittnesföhören att han hade ett avtal med dåvarande styrelseordföranden Lena Nordlund om att han skulle få lön på 1200 kronor om dagen utöver styrelsearvodet, eftersom hans arbete med ekonomin tog mer tid än vad arvodet täckte.

Men Lena Nordlund säger i förhören att det aldrig var tal om nån extra ersättning utöver styrelsearvodet.

Tingsrätten bedömer av flera olika skäl Mårtenssons version av det inträffade som osannolik och dömer därför honom för grov förskingring. Straffvärdet är egentligen ett år i fängelse, men tingsrätten dömer ändå bara till villkorlig dom och det med hänsyn bland annat till att Mårtensson varit sjuk länge och inte har varit straffad tidigare. Däremot ska han betala skadestånd på 487 000 kronor plus räntan på det från år 2004.

Vice chefsåklagare Eva Lena Rimér säger sig vara relativt nöjd med domen och kommer troligtvis inte att överklaga.

Även Stiftelsen Samefokets styrelseordförande Stefan Mikaelsson är glad över att saken har avslutats och han är nöjd.

 – Det har i domen klarlagts vems skulden är och att den dåvarande styrelsen inte hade gjort något brottsligt, säger Mikaelsson.

Katarina Hällgren berättar att förskingringen drabbade tidningen hårt och det var bara några veckor från konkurs när läget var som värst. Efter det har man i flera år fått jobba hårt för att överleva.

Men trots att Hällgren är missnöjd med domen så ser hon inga skäl till att gå vidare med en överklagan.

 – Förundersökningen har ju hållit på väldigt länge så vi får väl nöja oss med det här helt enkelt.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista